Ahir dijous, 21 de juliol, la consellera de Cultura de la Generalitat, Natàlia Garriga, va visitar Teià, on va ser rebuda per l’alcalde, Andreu Bosch, i les regidores Èrica Busto i Olga Parra.
La consellera va venir acompanyada d’altres responsables del Departament i del director dels Serveis Territorials, Andreu Felip.
A la sala de plens, Garriga va signar en el Llibre d’Honors i es va interessar pels equipaments i pels principals esdeveniments culturals del poble, des dels més consolidats –la Festa Major, la Remor o el Maridatge dels Sentits– als més novedosos –com el festival de teatre i literatura Lletrescena i el projecte Aromateià. Com és costum, l’alcalde li va lliurar dos presents institucionals: un llibre sobre la vida i obra del dibuixant Antoni Batllori Jofre, així com una reproducció del signaculum de Vallmora.
A continuació, la comitiva es va dirigir al Centre Enoturístic i Arqueològic. Allí els esperaven l’arqueòleg i director del projecte Cella Vinaria, Antoni Martín, i la sommelier Rebeca Ruiz, del Consorci de Promoció Enoturística del Territori de la Denominació d’Origen Alella, per fer una visita guiada al jaciment i brindar amb una copa de vi.
Nous camps de ‘dolia’
La visita de la consellera coincideix amb la presentació per part de l’Ajuntament de Teià d’una sol·licitud de subvenció al Departament de Cultura per avançar en la museïtzació i adequació al celler romà.
Les actuacions previstes per a l’anualitat 2022-2023 consisteixen en la formalització d’un nou camp de dolia defossa a cel obert situat a la part central del jaciment, com a part del pla director del projecte Cella Vinaria redactat l’any 2004.
En aquesta fase, els responsables del jaciment tenen previst encarregar i instal·lar en el seu lloc original, d’acord amb els registres arqueològics, 24 rèpliques de dolia sencers, 59 terços superiors i 73 tapes; tot, confeccionat artesanalment de la mateixa manera que es feia al segle II dC, segons models fotogramètrics en 3D.
El pressupost total previst per a aquesta fase ascendeix a 60.000 euros, IVA inclòs. L’Ajuntament n’ha sol·licitat un ajut pel 80% de l’import i preveu aportar-n’hi 12.000 del pressupost ordinari anual destinat a la gestió del patrimoni arqueològic municipal.
A més, l’Ajuntament ha demanat una altra subvenció a la Diputació de Barcelona de 45.000 euros dins del programa sectorial de millora de jaciments arqueològics locals amb valors patrimonials per reproduir un segon camp de dolia a la part inferior, seguint els models del segle I dC.
Possible col·laboració
Des de fa un temps, l’Ajuntament de Teià i el Museu de les Cultures del Vi de Catalunya (VINSEUM) de Vilafranca del Penedès estan en contacte per analitzar les possibilitats d’establir un acord de col·laboració que redundi en benefici dels dos equipaments. Entre d’altres qüestions s’està valorant l’opció d’exhibir-hi algunes troballes exhumades a Vallmora que actualment es troben dipositades al Museu de la Nàutica del Masnou.
El passat 11 de maig, el director del VINSEUM, Xavier Fornos, va ser al jaciment de Teià per conèixer-lo de prop, i el 18 de juliol l’alcalde de Teià i les regidores Èrica Busto i Olga Parra van visitar a Vilafranca les noves instal·lacions del Museu, encara en construcció. Durant la trobada, Fornos va regalar-los un exemplar del llibre De Re Vinaria. Estudi diacrònic del conreu de la vinya, la producció del vi i el seu consum durant l'antiguitat al nord-est de la península Ibèrica (segles VII a.n.e. – VIII d.n.e.), coeditat pel VINSEUM, amb portada i un capítol dedicat a la cella vinaria de Teià.
Turisme i Patrimoni
Totes aquestes converses tenen com a finalitat contribuir a projectar i dinamitzar el Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora. En la mateixa línia s’inscriuen les visites que van realitzar-hi les directores generals de Turisme, Marta Domènech, i de Patrimoni, Sònia Hernández, els passats 7 de juliol i 27 de juny, respectivament.