La crisi energètica centra l’activitat de l’OMIC


energiaAvui es compleixen onze mesos l’inici de la guerra d’Ucraïna. De seguida, el conflicte bèl·lic va donar pas a una batalla geoestratègica que enfronta els països occidentals amb Rússia, la qual cosa ha accentuat la crisi energètica a escala mundial i ha desfermat l’alça de preus dels béns de consum. A la Unió Europea, la inflació ha afectat la butxaca dels consumidors, especialment en matèria de combustibles i subministraments.

Dels 56 expedients oberts el 2022 per l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC) de Teià, 21 estaven relacionats amb temes d’energia i electricitat. I de les prop de 179 consultes ateses, 55 hi tenien a veure.

Per aturar l’encariment de tarifes, el Govern de l’Estat ha adoptat diverses mesures, com la bonificació temporal de 20 cèntims del preu de la benzina i del gasoil o la gratuïtat de determinats títols de transport públic.

El topall al gas

El passat 15 de maig va entrar en vigor el Reial decret llei 10/2022 que establia “de manera urgent” un mecanisme d’ajust per reduir el preu de l’electricitat generada amb gas, generalment procedent d’Algèria. El mecanisme, anomenat “topall al gas” o “excepció ibèrica”, ja que únicament afecta Portugal i l’Estat espanyol, és una mesura temporal d’un any de durada, si no es prorroga.

Aquest topall afecta els contractes del mercat lliure i del mercat regulat de totes les companyies comercialitzadores signats o renovats a partir del 26 d’abril de 2022 i s’aplica en les factures emeses des del 15 de juny mitjançant una línia deglossada que diu així: “Mecanisme d’ajust del Reial decret llei 10/2022”.

La quantia d’aquest concepte fluctua en cada rebut, ja que depèn del preu de compra del gas majorista i de la demanda d’electricitat d’aquell període, entre d’altres factors. A l’OMIC us informaran sobre la data de renovació del vostre contracte de llum i gas –la vigència dels quals és anual, amb renovació automàtica– i us assessoraran sobre les condicions que ofereixen les diverses empreses comercialitzadores. Podeu contactar amb l’OMIC per correu electrònic a l’adreça Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. o bé demanar cita prèvia per dijous de 17 a 20h al telèfon 93 555 12 34.

Ampliació del bo social elèctric

Des del passat 19 d’octubre i fins al 31 de desembre de 2023, augmenten les possibilitats d’accedir al bo social. També s’incrementen els descomptes: l’estalvi passa del 60 al 65% per als consumidors vulnerables i del 70 al 80% per a consumidors vulnerables severs.

A més, i gràcies a una modificació legislativa, el Govern de l’Estat ha donat curs a un descompte del 40% del preu de la factura elèctrica, en aquests supòsits:

- Persones que viuen soles amb una renda anual d’entre 12.159 i 16.212 euros. Per sota d’aquest llindar, la persona té dret a un bo social amb més descomptes.

- Unitats de convivència formades per dues o més persones (cònjuge, fills...). Partint d’uns ingressos mínims anuals de 12.159 euros, s’estableix una forquilla suplementària de 2.431 euros anuals per cada membre addicional al titular del contracte que sigui major d’edat i de 4.053 euros per cada membre menor d’edat. A més, el límit d'ingressos augmentarà en uns altres 4.053 euros anuals si algun membre de la unitat familiar té discapacitat reconeguda igual o superior al 33% o acredita la condició de víctima de violència de gènere.

ple desembre 2022Moció al ple

El passat mes de desembre, el ple de l’Ajuntament va aprovar per unanimitat una moció del grup municipal de JxCat “per impulsar un fons extraordinari sobre l’energia per ajuntaments i entitats públiques”.

El text considera que “l’Estat espanyol es troba immers en una crisi energètica aguda”, agreujada per “la tradicional mala gestió del mercat energètic”. Tot plegat aboca “moltes famílies a situacions de vulnerabilitat econòmica mentre les empreses de l’oligopoli multipliquen els seus beneficis”, fins al punt d’ingressar 9.000 milions d’euros en 9 mesos, “afegits als 1.360 milions que els han caigut del cel de part de l’Estat”.

La moció fixa la seva atenció en l’impacte que la crisi té sobre els ajuntaments, “que no disposen d’eines per fer-hi front” i que han de pagar “preus tres vegades superiors als de l’any passat” per serveis com l’enllumenat públic. Segons la resolució, “aquesta escalada de preus” i “el veto del Govern espanyol a no fer res per ajudar les administracions a assumir el sobrecost energètic dificulta de manera greu la viabilitat” de molts projectes municipals. Per a JxCat, "la solució passa perquè l’Estat implementi un fons extraordinari per assumir l’alça desproporcionada del cost de la despesa elèctrica dels ajuntaments”.

La moció també demana que es garanteixi “l’accés de tota la ciutadania a l’energia elèctrica com a dret fonamental”, que els ajuntaments catalans elaborin un informe “que incorpori els principals indicadors sobre la despesa energètica i el seu impacte a l’economia local” i que el el govern municipal de Teià dugui a terme “una campanya per donar a conèixer la tasca i els serveis que ofereix l’OMIC”.

El portaveu de JxCat, Francesc Ribas, va denunciar que “hi ha una indefensió de les persones abonades davant les empreses distribuïdores, que moltes vegades es beneficien d'una potència contractada que no necessitem".

La portaveu d’ERC-Compromís amb Teià, Èrica Busto, va assegurar que “la feina s’està fent”, tant des de l’OMIC –facilitant les dades estadístiques del servei que es consignen en aquesta notícia i fent esment a les dues xerrades organitzades el 22 de setembre i el 20 d’octubre sobre Mesures d’eficiència a la llar i Entendre la factura de la llum, el gas i l’aigua– com des de l’equip de govern. En aquest punt, Busto va destacar dues “línies de treball”: la concessió d’ajuts econòmics a persones en situació de pobresa energètica i l’aposta per la instal·lació de plaques solars en edificis públics i per la millora de l’eficiència de l’enllumenat públic, amb la substitució de lluminàries de vapor de sodi per tecnologia LED, amb el suport econòmic de la Diputació de Barcelona.


Ajuntamentdeteia