Aquest matí s’ha celebrat al parc de can Godó l’acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya a Teià, que ha aplegat més d’un centenar de veïns i veïnes. El regidor Francesc Ribas ha donat la benvinguda als assistents i ha donat pas a l’hissada de la senyera per part dels agents de la Policia Local, vestits de gala per a l’ocasió.
A continuació, l’alcalde, Andreu Bosch, ha llegit el discurs oficial de l’Onze de Setembre elaborat per l’Associació Catalana de Municipis (ACM). El text defensa “aquells valors que considerem imprescindibles per a la nostra societat i que ens identifiquen com a poble: la pau, la llibertat, la convivència, el respecte democràtic i la llibertat d’expressió”, i reivindica “graníticament el respecte a la nostra dignitat, a les nostres institucions, a les nostres llibertats i als nostres drets”.
En presència del sotsinspector en cap dels Mossos d’Esquadra a la comissaria de Premià de Mar, Jordi Rovira, l’alcalde ha dedicat unes paraules d’agraïment al conseller d’Interior Joaquim Forn i al major del cos, Josep Lluís Trapero, per la gestió que van fer dels atemptats de Barcelona del 17 d’agost de l’any passat. Bosch també ha reconegut el compromís cívic de totes les persones que van fer possible la celebració del referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre.
Ofrena floral
L’homenatge al conseller en cap de Barcelona el 1714, Rafael Casanova, i al coronel austriacista Sebastià Dalmau s’ha iniciat amb una ofrena floral conjunta en nom de l’Ajuntament per part dels representants d’ERC-Compromís amb Teià, GT i PDeCAT, que ha estat seguida per un gran nombre d’entitats, clubs i associacions locals. A més dels rams i les corones de flors, els voluntaris de l’Agrupació de Defensa Forestal hi han dipositat un gran test amb un tei plantat.
L’acte ha finalitzat amb el cant d’Els Segadors a càrrec de totes les corals del poble. Prèviament, Ramon Espelt ha interpretat, guitarra en mà, el tema Segadors, seguem arran de l’obra de teatre Foc a les ginesteres.
300 anys després
Fruit de la repressió de l’Estat, la Diada d’enguany ha estat marcada pel record dels activistes i polítics acusats de rebel·lió. Per aquest motiu, el manifest exigeix “l’alliberament dels presos polítics, el retorn dels exiliats i la fi definitiva a la persecució ideològica contra aquells qui defensen pacíficament els seus postulats polítics”. A Teià, la proclama adquireix major significació i transcendència davant del record de Sebastià Dalmau. Cremats i confiscats els seus béns a Teià el 1713 i un cop ocupada Barcelona l’11 de setembre de 1714 per l’exèrcit borbònic de Felip V, Dalmau fou empresonat durant 11 anys; primer a Pamplona i després a Segòvia. El 1725, en virtut del Tractat de pau de Viena, fou alliberat i s'exilià prop de la cort imperial a Àustria, on va morir a l’edat de 79 anys amb el grau de tinent general de cavalleria.
Suport exterior
Precisament aquest dies, una família del poble acull a casa un hoste austríac que ha vingut a conèixer de primera mà la mobilització popular de la Diada. Aquest ciutadà forma part d’un grup de simpatitzants internacionals amb el moviment independentista que han estat també acollits per veïns d’Alella i el Masnou, dins la iniciativa #FriendsofCatalonia. Entre d’altres activitats, el grup va ser rebut ahir per representants polítics dels tres municipis a la sala de plens del consistori masnoví i després va visitar el celler romà del Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora. Aquesta tarda, els seus integrants han tingut l'oportunitat de ser al capdavant de la gran manifestació de Barcelona.