La Policia de Teià participa a la jornada sobre la feminització del sistema de seguretat


jornada ISPC feminitzacioCoincidint amb el Dia Internacional de les Dones, l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya va acollir ahir dimecres, 6 de març, una jornada titulada Avancem en la feminització del sistema de seguretat. La sessió, organitzada pels departaments d’Interior i d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat, va comptar amb l’assistència de l’única agent femenina de la Policia Local de Teià.

La cita va congregar un nodrit grup de professionals de diferents cossos d’emergències (Mossos d’Esquadra, policies locals, Agents Rurals, Protecció Civil i Bombers), amb una presència aproximada del 15% d’homes sensibilitzats amb la perspectiva de gènere que recentment s’està implantant als cursos educatius i de perfeccionament i, en especial, al Curs Bàsic de Formació.

Paritat i lideratge

L’objectiu de la jornada era difondre i conscienciar sobre la importància d’incorporar una perspectiva de gènere a les institucions i, en particular, als cossos de seguretat pública, així com donar a conèixer un seguit de bones pràctiques i experiències en l’àmbit formatiu.

Tenint em compte que almenys el 50% de la societat està formada per dones, les dades topen amb la realitat, ja que el col·lectiu policial femení no es veu, ni de bon tros, proporcionalment representat.

Al cos de Bombers, per exemple, el percentatge és del 2%. Aquesta infrarepresentació requereix canvis estructurals en els cossos de seguretat per corregir aquest biaix, prestigiar el paper de la dona policia i assolir una mostra equitativa.

A més de les qüestions quantitatives, hi ha també raons qualitatives. Sovint, moltes víctimes dones o membres de col·lectius minoritaris prefereixen ser ateses per persones del seu mateix gènere perquè senten que les entenen millor, són més properes a la seva realitat i perceben una major empatia a l’hora de relacionar-s’hi.

Un altre aspecte abordat a la jornada va ser la necessitat d’augmentar el lideratge feminista per trencar una dinàmica històrica dominada pels patrons de pensament i comportament masclistes. A tall d’exemple, el cos de Mossos d’Esquadra només té un 13% de dones en càrrecs superiors al d’agent, la qual cosa palesa que hi ha una manca estructural de referents femenins amb habilitats directives i de comandament.

Per a Anna Mercadé, presidenta de l’Associació 50a50 i creadora de l’Observatori Dona de la Cambra de Comerç de Barcelona, la situació actual suposa una pèrdua del talent femení, ja que diversos estudis demostren que les dones realitzen un 60% més de reciclatge que els homes al llarg de la seva carrera professional i, en canvi, aquesta preparació no es recompensa amb ascensos, reconeixements o posicions més destacades dins de l’escalafó.

Mercadé va recordar que el cinquè objectiu de l’Agenda 2030, relatiu a la Igualtat de Gènere, postula una paritat del 50% de representació en els llocs de lideratge policial i va advocar per la promoció de “dones líders, empoderades, feministes, valentes i, sobretot, transformadores de la societat davant d’un entorn on encara existeix una forta bretxa”.

Finalment, el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, va cloure la jornada refermant el compromís d’incorporar moltes més dones, retenir-ne el talent i promocionar-les en tots els cossos d’emergències mitjançant polítiques d’igualtat com a reflex de la contribució femenina a la vertebració de la societat catalana.


Ajuntamentdeteia