Des d’avui, la Policia Local compta amb Sana Díaz com a nova agent interina després de superar amb èxit el procés selectiu. Divendres, l’alcalde, Andreu Bosch, li va donar la benvinguda i li va desitjar molts encerts.
La seva incorporació s’afegeix a dos canvis més: el passat 16 de febrer Antonio Sanz va consolidar la plaça d’agent en propietat després de 8 anys de servei, i el 7 de març es va nomenar interí Ivan Fabré per cobrir la vacant per excedència d’un altre agent, establint un període de proves de 4 mesos.
D’aquesta manera, la plantilla del cos queda definitivament formada per onze efectius de carrer i el cap de Policia. El seu responsable, Norberto Fernández, destaca la importància d’aquest fet, ja que permetrà disposar de quatre agents en hores punta i destinar més recursos a la prevenció dels robatoris a domicilis. Fernández assenyala que es tracta del delicte “més important” a Teià i a la regió metropolitana en general.
Mitjans terrestres i aeris
De l’1 de gener al 22 febrer, el nombre de robatoris a la llar es va doblar en relació al mateix període de l’any 2016: de 72 a 150 al Baix Maresme i de 6 a 11 a Teià.
A partir d’aquella data s’ha produït una “reducció dràstica”. Gràcies a la pressió dels alcaldes de la zona sobre el Departament d’Interior de la Generalitat, a finals de febrer l’Àrea Bàsica dels Mossos d’Esquadra de Premià de Mar va activar el Pla Operatiu Específic d’Habitatge (POEH), que va comportar un augment dels controls estàtics i de les patrulles. Aquest dispositiu es va reforçar, a partir de la primera setmana de març, amb l’activació de l’operatiu Hèlix: un helicòpter de la unitat de mitjans aeris dels Mossos dotat amb càmeres tèrmiques que sobrevola cada vespre els pobles de l’interior. L’aparell realitza una funció doble: dissuadir els lladres i prestar suport a les unitats terrestres en cas de persecució.
Detenció a Teià
La participació de les policies locals és absolutament imprescindible en el POEH i tant els alcaldes com els comandaments policials lloen la coordinació amb Mossos d’Esquadra. La Policia Local, per exemple, ha intensificat les tasques de patrullatge, així com els control mòbils de pas mòbils a diversos punts del municipi, amb accions sorpresives de 10-15 minuts. Fruit d’aquests operatius, el passat 26 de febrer es va produir la detenció d’una persona a Teià.
En l'àmbit de la col·laboració policial, el passat 16 de març es va celebrar a l'Ajuntament la Junta Local de Seguretat, amb la participació dels comandaments policials locals i autonòmics, així com de l'alcalde i el secretari de la Delegació Territorial de la Generalitat, Xavier Baiget.
Consells d’autoprotecció
El sotsinspector teianenc explica que hi ha almenys tres bandes organitzades de lladres. Acostumen a fer batudes en més d’un poble en una sola jornada, preferentment entre les 17h i les 22h. “Aprofiten que no hi ha ningú a casa per cometre el cop”. Són especialistes i extremadament ràpids: en 2 minuts enllesteixen la feina. Per això només s’enduen “joies, diners i, en menor mesura, petita electrònica que troben de camí al dormitori”. Eviten qualsevol contacte o enfrontament, per la qual cosa “fugen si senten qualsevol soroll”.
Una altra característica: són escaladors, ja que sovint s’enfilen i entren l’habitatge a través del primer pis per burlar les alarmes de la planta baixa.
Per tot plegat, la Policia Local recomana baixar sempre les persianes del primer pis i guardar els objectes de valor en llocs inversemblants fora del dormitori i la tauleta de nit.