La Regidoria de Medi Ambient participa al congrés Recuwaste


Recuwaste MontmeloLa tècnica de Medi Ambient de l’Ajuntament de Teià ha assistit a les jornades que s’han celebrat el 14 i 15 de novembre al Tecnocampus de Mataró sota el lema L’economia circular dels recursos: anticipar-se al futur, en el marc de la setena edició de Recuwaste.

Organitzada pel Consorci de Residus del Maresme, Recuwaste és la trobada de referència de gestors, empreses, institucions i administracions vinculades a l’economia circular i la gestió dels residus municipals. Durant dos dies, més de 700 tècnics i professionals de l’àmbit públic i privat han compartit experiències per debatre sobre els canvis en la producció de recursos, conèixer els canvis legals en aquesta matèria i avançar en l’economia circular per construir un futur més sostenible.

Blocs temàtics

El congrés ha reunit prop de 60 ponents vinguts d’arreu que han pres part en diverses conferències i taules rodones. El programa constava de quatre blocs temàtics: la crisi mundial de materials, energia i descarbonització, fraccions crítiques (específicament, envasos i tèxtil) i gestió de residus.

Per afrontar la primera qüestió, la majoria de països de la Unió Europea tenen un format mixt gestió de residus: uns per generar energia i d’altres per transformar-los en altres matèries. Sobre la fracció tèxtil es van posar exemples per potenciar la conscienciació ciutadana i millorar els resultats de recollida de roba usada, que està estancada a l’entorn del 12%. I pel que fa als envasos, d’una banda es va fer palesa la complexitat de la seva gestió i, de l’altra, es va donar a conèixer la proposta de Reglament de la UE i el Reial Decret d’Envasos per tal d’exigir esforços als fabricants, comercialitzadors i distribuïdors.

En el bloc de la innovació i indústria 4.0 es va posar analitzar l’impacte de la transformació digital i les tecnologies emergents per optimitzar els processos de gestió gràcies a aplicacions basades en intel·ligència artificial, el blockchain i la robotització, entre d’altres.

Recuwaste contenidorsTaxa justa

Des de l’òptica municipal, la qüestió més rellevant està relacionada amb la gestió de residus. En breu ha d’entrar en vigor una llei que obligarà a repercutir sobre la taxa de la brossa el cost real del servei integral –recollida, transport i gestió–, la qual cosa impedirà que els ajuntaments el financin, com passa ara, a través d’altres ingressos. Tot plegat obligarà a revisar i actualitzar l’import que paga el contribuent.

A Recuwaste es van posar sobre la taula les diferents taxes i cànons que s’apliquen a diferents punts de l’Estat espanyol i la necessitat d’harmonitzar una “taxa justa” que internalitzi tots els costos associats a la gestió dels residus i que tingui en compte aspectes quantitatius i qualitatius de fiscalitat ambiental, com ara els incentius i les bonificacions a les llars que generen menys residus per càpita o que fan millor triatge en origen. Del “pagament per generació” en van parlar, per exemple, la gerent de l’Organisme de Gestió Tributària de la Diputació de Barcelona, Cristina Casablanca, i la coordinadora de projectes de fiscalitat de residus de la fundació ENT, Maria Calaf.

En aquest sentit, es van presentar experiències pioneres i exemples de bones pràctiques per tal de complir els objectius de reducció i reciclatge fixats per la normativa europea a través de “contenidors d’alta eficiència” que únicament s’obren amb una targeta identificativa a Calvià, Montmeló, Santiago de Compostel·la i Vitòria.

Per finalitzar va tenir lloc una taula rodona amb representants de les diputacions de Màlaga i Guipúscoa, del govern de La Rioja i el director de l’Agència de Residus de Catalunya per debatre sobre la capacitat i la voluntat de les administracions públiques per abordar els reptes de fons: implantar nous models de recollida com el porta a pota, repercutir sobre la taxa el cost real dels serveis i planificar campanyes d’informació i sensibilització ciutadana sostingudes en el temps.


Ajuntamentdeteia