La Unió inaugura l’exposició ‘Pedres i papallones’


CARTELL EXPO PEDRES I PAPALLONESDivendres 3 de setembre a les 20h obrirà les portes l’exposició Pedres i papallones a La Unió de Teià. La mostra és una iniciativa del Fons Batllori i es podrà visitar fins al 26 de setembre en l’horari habitual: dijous i divendres de 18 a 20.30h, dissabte d’11 a 14h i de 18 a 20.30h, i diumenge d’11 a 14h.

Fragilitat humana

El projecte és fruit d’algunes de les experiències i dels aprenentatges derivats de la Covid-19. “La pandèmia ens ha fet prendre consciència d’un grapat de coses, sobretot de la nostra fragilitat”. A causa de les limitacions de tota mena que per raons sanitàries s’han imposat a la ciutadania en molts moments, especialment pel que fa al confinament municipal, la situació “també ha propiciat que descobríssim coses que tenim a tocar del nas i no havíem mirat mai”.

El seus impulsors expliquen que la combinació “senzilla i festiva” de la feblesa humana i de la descoberta gratificant del nostre entorn dona lloc a “un contrast que volem que generi bellesa i ajudi a reflexionar”. Certament, “vivim més que les papallones, però comparat amb les pedres fem riure. Això sí, nosaltres ens movem. Però no volem. I tenim una tonalitat de base no gaire espectacular, però ens podem pintar i vestir de coloraines. I som tous, però podem ser durs, rígids, insensibles...”

Tres en una

Pedres i papallones és la juxtaposició de dues exposicions fotogràfiques més o menys convencionals –una de pedres singulars de Teià i una altra de papallones de la Serralada Litoral–, conjugada amb un seguit d’imatges de “pedres del camí o pedres sense nom” i d’“una trentena de corbatins dalt de filferros suportats, també, per pedres”. Aquestes petites escultures escampades per la sala simbolitzen les persones.

La grisor de les pedres

Jordi Balada i Toni Batllori descriuen la sensació que van tenir els primers cops que van veure aquells rocs tan grans mig coberts per la vegetació que hi ha a la muntanya: “És una mica com si estiguessin jugant a fet i amagar. Ni se t’acut pensar que moltes d’elles tenen nom. A partir d’aquesta impressió inicial de caos i anonimat, a mesura que les vas veient i coneixent, comences a distingir-les, fins que acabes trobant el punt de vista ideal per observar-les”.

I trobar, precisament, aquest “punt de vista que millor les defineix” és el que fa l’exposició. “Hem ampliat al màxim les fotografies per mirar de transmetre el volum de les pedres i les hem fet en blanc i negre perquè contrastin més amb les papallones. Que siguin tan grans ha impedit posar-ne gaires, però les fa més singulars”, expliquen tots dos.

El color de les papallones

Les papallones destaquen per la sofisticació dels seus colors i formes. “Però observar-les bé no és gens fàcil”, adverteix Ramon Rull. “Les papallones són inquietes i porugues i la nostra presència les fa fugir. L’observació és sovint parcial i curta”. Per això, la fotografia és el mitjà que ens permet copsar la seva riquesa de detalls amb el temps desitjat.

A l'exposició trobareu vint-i-cinc papallones diürnes que viuen a la zona de Teià. Per poder-les identificar, les imatges estan agrupades per famílies i s’acompanyen dels seus noms populars i científics. A més, la majoria dels exemplars apareixen retratats de l'anvers i del revers per veure les diferències entre les dues cares de les ales.

Tallers setmanals

L’exposició es completa amb dues activitats. Durant quatre dissabtes consecutius –dies 5, 11, 19 i 26 a les 11h– s’hi farà un taller de creació de pedres i papallones amb el ninotaire Toni Batllori, mentre que el diumenge 12 de setembre a la mateixa hora tindrà lloc una xerrada sobre papallones i com fotografiar-les a càrrec de Ramon Rull. Les inscripcions són gratuïtes, però cal reservar lloc a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.. També podeu concertar visites per a grups trucant al telèfon 93 540 47 96.


Ajuntamentdeteia