Les regidores d’Igualtat i Drets Civils, Nico Widmer, i de Cicles de Vida, Èrica Busto, han donat a conèixer el programa d’actes que l’Ajuntament de Teià i diverses entitats de la població han elaborat per commemorar el Dia Internacional de les Dones i per reivindicar la consecució d’una societat sense discriminacions de gènere.
Bancs feministes
En una data encara per determinar entre l’1 i el 3 de març, segons quina sigui la predicció metereològica, es pintaran de color violeta els dos bancs que hi ha a la plaça de l’1 d’Octubre, al costat de la marquesina de bus. Un cop siguin secs, la Regidoria d’Igualtat i Drets Civils anunciarà el dia que es retolaran els respatllers amb frases i proclames feministes. Fins llavors, podeu fer arribar les vostres propostes de text a
Exposicions i tallers
De l’1 al 25 de març, la Biblioteca Municipal can Llaurador acollirà una exposició d’il·lustracions de Zina López. En el marc d’aquesta activitat, el dia 7 a les 18h l’autora dirigirà un taller vivencial per a dones que s’iniciarà amb una sèrie de tècniques de benestar i relaxació corporal per donar pas, a continuació, a un espai de creació artística. L’assistència és gratuïta, però cal apuntar-s’hi prèviament escrivint a
Per la seva part, La Unió serà escenari de dues mostres més. De l’1 al 7 de març tindrà lloc la confecció d’un mural col·lectiu amb les fotos de “dones referents” que hi aportarà, durant l’horari d’obertura de l’equipament, tothom qui vulgui participar-hi. I el dia 3 a les 20h, la ceramista Ruth Olivé inaugurarà Presències, una selecció de peces artístiques realitzades al seu taller del Masnou, i el dia 11 hi oferirà un taller obert a tothom.
Defensa personal i calçotada
Després de l’èxit del taller de defensa personal per a dones a La Unió amb motiu del 25-N, el 4 de març a les 11h se’n tornarà a fer un altre a càrrec dels instructors Francesc Jurado i Joan Carles Sànchez. Per participar-hi cal tenir més de 14 anys i la inscripció és gratuïta a través d'aquest formulari.
El mateix dia a les 14h se celebrarà la tradicional calçotada per a dones al parc de can Godó, seguida de la lectura del manifest feminista d’aquesta edició i d’un “bingo musical”.
Vermut i teatre
En el mateix indret, l’endemà diumenge, dia 5, Marta Serra ha convocat a les 11.30h una mobilització espontània (en anglès, flash mob): una acció en què un grup de persones s’aplega en un lloc públic per realitzar una intervenció i després es dispersa ràpidament. Tot seguit, a les 12h, començarà el vermut musical d’artistes del Maresme que cada 8-M impulsa el Casal de Joves. Si teniu entre 14 i 35 anys i us agrada cantar o toqueu algun instrument, contacteu per WhatsApp al 671 04 74 82.
A les 17h, l’activitat es traslladarà al teatre de La Palma per donar inici a l’espectacle multidisciplinar Amb nom de dona. El muntatge, amb guió i direcció de Naïma Busquets, combina monòleg amb Sígrid Guasch, dues peces dansa –Who rules the world, amb Laia Benjumea, i Lo malo, amb Maria Domènech–, cant coral amb Carme Julià, cançó teatralitzada amb Tània Serra i l’obra teatral Operació Bikini, sobre grassofòbia i masclisme, amb les citades Naïma Busquets i Sígrid Guash. L’entrada per assistir-hi val 5 euros i podeu reservar la vostra entrada enviant un WhatsApp al número 665 99 40 83.
Dia de les Dones
El 8 de març a les 18h, el Club de Patinatge Teià farà una exhibició de patinatge artístic a la pista de bàsquet de l’Agrupació Esportiva Teià i la Regidoria d’Esports muntarà una sessió oberta de zumba.
A les 19.30h, les representants del Grup d’Opinió Dones 21 llegiran el manifest institucional del 8-M a La Unió. Seguidament, l’escriptora i historiadora mataronina Assumpta Montellà –autora de llibres com La maternitat d’Elna i El silenci dels telers– pronunciarà la conferència titulada El fil de la vida. Les dones del tèxtil, que comptarà amb la intervenció d’antigues treballadores teianenques d’aquesta branca de la indústria. La jornada es clourà amb la inauguració del mural fotogràfic Dones referents.
Cinefòrum
El programa a l’entorn del 8-M s’acomiadarà el 17 de març a les 19h amb un cinefòrum a La Unió en què es projectarà la pel·lícula Retrato de una mujer en llamas (2019), de Céline Sciamma. Ambientada a la França de 1770, una pintora rep l’encàrrec d’una comtessa de realitzar el retrat de noces de la seva filla Héloïse sense que ella ho sàpiga, per la qual cosa dedica el seu temps a investigar-la. El col·loqui posterior serà dinamitzat per Laia Mestre, historiadora de l’art i especialista en gènere.