Una trentena de veïns i veïnes va assistir ahir a l’audiència pública convocada per l’Ajuntament de Teià a La Unió. En nom del govern municipal hi eren l’alcalde i tots els regidors d’ERC-Compromís amb Teià i el PDeCAT, així com la portaveu de GT, Maria Teresa Casellas, a l’oposició.
L’ordre del dia de la sessió constava de tres punts i un torn obert de paraules.
En primer lloc, els responsables polítics de cada àrea van retre comptes del nivell de compliment del Pla d’Acció Municipal (PAM) al llarg de 2016, el qual se situa per damunt del 80% en termes globals.
Seguidament, el regidor d’Hisenda, Yago Albert, va explicar les línies bàsiques del pressupost municipal per a 2017 i les principals inversions de l’exercici.
A continuació, l’alcalde, Andreu Bosch, va informar del projecte d’anul•lació del clavegueram actual del passeig de la Riera i la seva substitució per un de nou. Bosch va afirmar que es tracta d’una obra que “no pot esperar més perquè la infraestructura està obsoleta i comporta riscos per a la seguretat a causa dels esvorancs que s’hi produeixen”. La canonada data de 1976 i presenta diverses patologies a causa del desgast acumulat al llarg dels anys, la qual cosa “genera disfuncions i problemes constants de sanejament”.
A la sala també hi eren l’arquitecte municipal, Josep Anton Novo, i el redactor del projecte executiu de l’obra, Jordi Sanmillán. Tots dos van coincidir a assenyalar que “l’obra és absolutament indispensable”. Novo va anunciar que serà “complicada” perquè afectarà la mobilitat en horari diürn, però va assegurar que s’establiran recorreguts alternatius i que per la nit s’habilitarà un carril lliure de 3 metres d’amplada.
En concret, l’Ajuntament planteja renovar la xarxa en una longitud de 800 metres, entre la rotonda d’entrada a la Riera i el torrent de can Mateu. Els treballs consistiran a anul•lar la l’antiga conducció de formigó situada en el marge dret de la riera (en sentit ascendent), i instal•lar-ne una de nova en el costat oposat. El nou tub tindrà 80 centímetres de diàmetre, la qual cosa multiplicarà per 6,5 la capacitat de hidràulica, que passarà de 350 litres per segon a 2.400.
El tram central es deixarà lliure per si mai es pot afrontar el soterrament de la riera i s’hi ha de construir la caixa d’aigües.
Soterrament de la riera
Polítics i tècnics van recalcar que l’obra és compatible amb l’endegament de la Riera, però l’alcalde va deixar clar que “el seu soterrament és competència del Govern de l’Estat”. “Sóc el primer que vol soterrar la Riera, però això costaria 8,1 milions d’euros i això no es pot fer sense participació ministerial”. “Malauradament –va lamentar– des de 2010 aquesta partida ha desaparegut dels pressupostos generals”.
Calendari i pressupost
En aquests moments encara no sé sap del cert el cost de les obres del clavegueram, ja que encara s’està a l’espera de rebre el projecte executiu per part de la Diputació. En tot cas, els càlculs actuals fan pensar que pot situar-se a l’entorn dels 850.000 euros.
A l’hora d’executar-lo, l’Ajuntament compta amb una subvenció de la Diputació de 300.000 euros i un crèdit a interès zero de 175.000 euros més. Per completar la diferència, l’alcalde confia aconseguir una part a través d’altres ajuts complementaris de la Diputació, i arrodonir la diferència amb recursos propis a través del romanent de tresoreria.
Si tot va bé, les obres podrien començar abans de final d’any i s’allargarien per espai de 5 o 6 mesos.
Altres qüestions
En el torn de preguntes del públic, els assistents es van interessar per les franges perimetrals de protecció contra el foc a les urbanitzacions i per les mesures de seguretat davant els robatoris a domicilis particulars. També es va criticar l’incivisme de la gent que estaciona malament i dels veïns que no reciclen els seus residus, amb el perjudici ambiental i econòmic que això suposa per a la resta. Altres qüestions abordades relacionades amb la mobilitat van ser la possibilitat d’obrir una connexió directa a l’autopista i la d’incorporar una parada a l’ambulatori de Badalona a la línia de bus entre Teià i Barcelona per cobrir la demanda sanitària.