La vigília del referèndum d’autodeterminació de demà diumenge, el poble toscà de Massarosa, agermanat amb Teià, ha tramès avui mateix a l’alcalde Andreu Bosch un pronunciament institucional signat pel president del consell municipal, Adolfo Del Soldato, en què expressa la seva “emoció” i “proximitat” davant dels fets que s’estan vivint aquests dies a Catalunya perquè “afecten els valors civils i polítics”.
En l’escrit, el representant italià assegura que la seva “consciència de demòcrata” se sent interpel·lada perquè “la legitimitat de les institucions rau en la voluntat popular”. “Al cap i a la fi –conclou–, un poble ho és si decideix ser-ho”.
A títol personal, Del Soldato diu que com a italià “tinc al cor la unitat de la meva pàtria” i expressa algunes reserves respecte del desig d’independència d'alguns territoris d'Europa, “lligades a la meva convicció que en els estats nació està la garantia més important de l’estat de dret”. En el cas català, el president del consell de Massarosa afirma que “Espanya ha conegut un centralisme opressiu que ha negat durant molt de temps el dret a existir d’identitats diferents a la castellana”, i admet que Catalunya, “amb la seva llengua i història, no pot ser reduïda a una entitat regional com d'altres a Europa”.
Amistat i germanor
Per damunt de qualsevol altra consideració, per a Del Soldato “el que compta és el pacte d’amistat segellat pels nostres municipis, que ens vincula en el temps. Aquell pacte no va ser un exercici retòric, sinó que és un compromís que adquireix valor si preval en moments difícils. Per això el deure que sento, en nom de l’Ajuntament de Masarossa, és d’estar prop vostre i de prestar-vos socors, si cal”. La carta finalitza amb una declaració de suport: “Si en les properes hores arriben moments difícils, sapigueu que podeu comptar amb Masarossa. Teniu dret a comptar amb nosaltres, i el nostre deure és ser-hi”.