El nou Espai can Llaurador ja batega


Llaurador00El passat dissabte 10 de setembre va obrir les seves portes el nou equipament sociocultural de can Llaurador, que ja té nom i logotip propi.

Malgrat l’amenaça de pluja, un centenar de veïns i veïnes van assistir a un acte d’inauguració en què l’alcalde, Andreu Bosch, va estar acompanyat per la delegada dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat, M. Àngels Torras, i pel director de l’Arxiu Comarcal, Alexis Serrano. A l’acte també era present el ple de la corporació municipal i l’alcalde d’Alella, Andreu Francisco.

El regidor de Cultura i de Patrimoni, Francesc Ribas, va oficiar de mestre de cerimònies. Ribas va repassar la singladura de tres anys d’obres i va agrair el suport econòmic de la Generalitat i de la Diputació de Barcelona, que han sufragat el 95% del cost dels treballs: 495.000€. Aquesta inversió ha estat completada per l’Ajuntament amb 70.000€ destinats a mobiliari i als equips informàtics, audiovisuals i de climatització.

Llaurador01Els parlaments, un a un
El director de l’Arxiu Comarcal va voler desterrar qualsevol polèmica. “Com fa la dita: si vols anar ràpid, vés-hi sol; però si vols anar lluny, vés-hi acompanyat. I això és el que hem fet”. Serrano va reivindicar l’Arxiu Comarcal com a eina de transparència: “no és com l’Arxiu de Salamanca. El propietari sempre serà l’Ajuntament de Teià”. El seu responsable va afirmar que “en menys d’un mes seran accessibles els acords de ple a través d’Internet, degudament escanejats” i va desitjar poder fer “algunes actuacions de divulgació conjuntes en aquest espai per donar a conèixer la història i el fons documental de la població”.

Al seu torn, la delegada del Departament de Cultura va definir l’Espai can Llaurador com una “aposta clara per la cultura, pel coneixement i, sobretot, per les persones. És la contribució de l’Ajuntament de Teià a fer un país millor, més culte i més lliure”. Evocant la intervenció del músic Pau Casals davant l’assemblea general de les Nacions Unides l’any 1971, M. Àngels Torra va parlar també de can Llaurador com “un espai de memòria amb un equipatge que hem de conformar entre tots i que hem de saber transmetre a les generacions futures”.

En el seu parlament, l’alcalde va afirmar que “és un gran dia perquè inaugurem un equipament que completa l’oferta de la Casa Municipal de Cultura de La Unió i que s’integra en un punt de dinamització sociocultural imprescindible que forma part d’un ambiciós projecte: el parc de can Llaurador, en el mateix indret que la Biblioteca.

Bosch va voler fer explícit el reconeixement dels representants municipals a l’arquitecta encarregada del projecte de rehabilitació, Berta Barrio, així com a tots els treballadors dels Serveis Tècnics Municipals –“que han aconseguit un espai funcional i respectuós, com ho proven la conservació i restauració de les premses i cups de l’antic celler”- i a la tècnica arxivera contractada expressament per dur a terme la classificació i transferència de la documentació històrica del municipi a l’Arxiu Comarcal. L’alcalde també va tenir paraules d’agraïment cap a la colla gegantera, atès que can Llaurador serà també la casa dels gegants: “en Pere Noguera i l’Elionor viuran aquí, juntament amb el gegantó Martí”.

Llaurador06Després d’esperonar-lo a “fer-se’n usuari i viure l’Espai”, el públic va poder fer un tomb per les dependències de la masia i tastar una copa de vi de la DO Alella. La vetllada es va cloure amb una ballada de sardanes a càrrec de la cobla de Premià de Mar i l’encesa per part de la quitxalla de la flama de Sant Boi, un acte organitzat per l'ANC coincidint amb la vigília del 40è aniversari de la celebració de la primera Diada de l’Onze de Setembre després de la dictadura franquista.

Ajuntamentdeteia