Les peces del Fons Batllori seran tractades al Centre de Restauració de la Generalitat


Visita Fons BatlloriLa directora del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, Àngels Solé, va visitar dilluns Teià per conèixer de prop el Fons Batllori, l’Espai can Llaurador i el celler romà del Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora. La seva vinguda respon a l’interès de l’alcalde, Andreu Bosch, i del regidor de Cultura i Patrimoni, Francesc Ribas, de cercar el suport de les principals autoritats del país en aquesta matèria per contribuir a la conservació i divulgació del patrimoni cultural del municipi, i s’afegeix a les visites prèvies del conseller de Cultura Santi Vila, del director de l’Agència Catalana de Patrimoni Àlex Susanna i de la subdirectora general de Patrimoni Elsa Ibar.

En aquesta ocasió, Solé va venir acompanyada de l’especialista en pintura i escultura sobre fusta Josep Paret i el seu equip, després que el passat 8 de juny els tècnics del Centre de Restauració ja van desplaçar-se a la població per analitzar l’estat de conservació tant de l’obra gràfica, com del mobiliari i les imatges religioses que recreen el despatx de l’il·lustrador Antoni Batllori Jofré. El paper dels dibuixos estava bé, però fruit d’aquell reconeixement es van detectar problemes de corcadura en la resta d’elements, i es va determinar el seu trasllat al Centre de Restauració per sotmetre’ls a un tractament desinfecció. Sense cap dilació, les peces van ser degudament protegides i embalades abans de sortir cap a Sant Cugat. Simultàniament es va acordar el tancament provisional del Fons Batllori fins a finals de setembre, en espera del retorn de totes les peces i l’adequació de l’espai expositiu.

Batllori01Verges i sants
A més de dibuixant, Batllori Jofré era un gran col·leccionista i amant de l’art religiós, per la qual cosa al seu estudi tenia alguns mobles i imatges antigues de sants i verges. A banda de l’escriptori i la cadira de treball, els objectes més destacats del seu llegat a Teià són una calaixera de finals del segle XVII, una cantarera del XVIII i cinc talles religioses. Tal com explica el seu fill, el ninotaire de La Vanguardia Toni Batllori, totes aquestes peces s’introduiran en una cambra d’anòxia per a la seva desinsectació. Batllori explica que “dins la cambra es crea una atmosfera inert, lliure d’oxigen, que elimina tots els organismes que afecten la fusta”.

L’alcalde, Andreu Bosch, agraeix la bona predisposició del Centre de Restauració de la Generalitat, ja que l’Ajuntament només s’haurà de fer càrrec del trasllat dels objectes. Hi ha dues peces, però, que revesteixen una problemàtica particular. Es tracta d’una talla de la Pietat i una altra de la Mare de Déu del Carme del segle XVIII que tenen, a més, problemes de pèrdua d’adherència del color. Tot plegat n’aconsella la neteja, consolidació i fixació de la policromia, per la qual cosa l’Ajuntament estudiarà la possibilitat de contractar els serveis d’un restaurador i sol·licitar una subvenció a l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural del Departament de Cultura.

Ajuntamentdeteia