Òmnium Cultural reconeix el llegat de la indústria tèxtil a Teià amb una exposició


TèxtilAvui a les 18:30h s’inaugura a l’Espai can Llaurador una exposició sobre la història de l’activitat tèxtil a Teià, produïda per la secció local d’Òmnium Cultural. La mostra, que romandrà oberta fins al 13 de novembre, aplega fotografies i diversos objectes relacionats amb el procés d’elaboració i confecció de teles a partir de fibres vegetals com el lli i el cotó. Els visitants també podran veure un vídeo que alterna algunes imatges històriques amb d'altres d'actuals dels emplaçaments que antigament ocupaven les fàbriques teianenques; juntament amb un segon audiovisual sobre el cicle complet del lli, a més d'una selecció d’eines, llibres de comptabilitat i mostraris.

Homenatge als treballadors
El soci d'Òmnium Martí Mateu destaca “els forts vincles” que molts veïns i veïnes del poble tenen encara ara amb la indústria tèxtil: “qui no hi ha treballat directament hi ha tingut un pare, una mare, un avi o un tiet”. Els seus organitzadors han concebut l’exposició com a homenatge a tots aquests professionals i, per aquest motiu, han recopilat un llistat amb els noms i cognoms de 360 persones relacionades amb aquesta activitat; una nòmina de treballadors que esperen incrementar amb els records i les aportacions de la gent que la visitarà.

Entre els atractius de l’exposició hi sobresurten dos telers en miniatura. Dissabte dia 12, de 12h a 14h i de 16:30h a 19h, Joan Avilés hi durà una reproducció d’un teler real amb llançadora amb la qual teixirà sengles banderes de Catalunya i del FC Barcelona.

Ànima del projecte
L’exposició és una obra col·lectiva dels socis d’Òmnium Cultural que durant els darrers mesos s’han dedicat a cercar material en cases, arxius i magatzems de tota mena; però té el seu principal impulsor en la persona d’Andreu Valls. A més, l’entitat vol expressar la seva gratitud a l’esmentat Joan Avilés, Martí Badia, els germans Jordi i Josep Maria Balada, Josep Duran, Antonio Moriel i, molt especialment, Claudi Brunet, fundador l’any 1976 de Teixits Bages: l’única indústria tèxtil de l’Estat que confecciona teixit de lli a gran escala i que ha cedit bona part del material exposat. Òmnium Cultural sortejarà el darrer dia de l’exposició una de les seves peces de lli per confeccionar un joc de llit entre tots els visitants que emplenin la corresponent butlleta.

Tèxtil01Llarga tradició
L’activitat tèxtil a Teià té els seus orígens en els telers manuals que des d’època medieval es van establir a les cases de la sagrera, al voltant de l’església. L’any 1846 ja es pot parlar pròpiament d’indústria. N’hi havia 88 de registrats: 34 pertanyien a Francesc Font, 34; 26 a J. Botey, 26; 14 a Tomàs Castañé, i 10 a Rosselló.

La primera fàbrica a incorporar telers accionats amb màquina de vapor va ser la de Tomàs Castañé, l’any 1862; heus ací el perquè del nom del carrer del Vapor. A mitjan segle XIX es va obrir la fàbriques de blanqueig de Gabriel Bosch al carrer Bellavista i el 1887, la de Francesc Puigoriol Fàbregas, que ha perdurat fins als nostres dies.

L’any 1909 l’empresa Fill de J. Bassols va construir una gran fàbrica que, després de diverses ampliacions, va cessar la seva activitat al poble l’any 1993. Al seu costat van existir altres indústries més petites, com la d’Esteve Torrents al passatge de Can Feu i la de Josep Brunet al torrent de les Monges.

Visita escolar
És voluntat dels organitzadors que aquesta mirada al passat sigui compatible amb la projecció cap al futur. Per això, el 10 de novembre atendran la visita d’alguns grups d'escolars del municipi.

Ajuntamentdeteia