Abans de cloure la setmana posterior a la seva celebració, la regidoria de Promoció Econòmica ha volgut fer balanç de la primera edició del Maridatge dels sentits: flors, perfum i gastronomia que va tenir lloc del 6 al 14 de maig. “La valoració és globalment positiva”, afirma l’alcalde, Andreu Bosch. A grans trets, tant els expositors com els visitants n’han quedat satisfets, si bé hi ha aspectes que caldrà millorar de cara a l’any vinent. En aquest sentit, l’Ajuntament ja s’ha posat en contacte amb tots els participants per agrair-los la seva col·laboració i fer-los arribar una enquesta de satisfacció on podran fer constar els seus suggeriments. Amb aquestes dades a la mà, la comissió organitzadora es reunirà al llarg de les pròximes setmanes per posar fil a l’agulla de la pròxima edició.
D’entrada, es considera un encert la caracterització temàtica de la fira com a estratègia de singularització per “convertir Teià en un referent de la flor i el perfum”. Entre els aspectes més apreciats pels participants hi ha la ubicació de la mostra a les places i carrers del nucli antic, així com l’engalament d’espais públics i privats amb flors i plantes. A aquest entusiasme ha contribuït, sens dubte, l’adhesió del municipi al moviment de Viles Florides, així com el treball abnegat i altruista dels jardiners i vivers de Teià.
L’Ajuntament també valora molt positivament la implicació dels veïns i veïnes, de la parròquia, de l’escola El Cim i de les entitats de cultura popular com els geganters, els tabalers i els dimonis. També ha estat decisiva la participació dels paradistes del Mercat i els restauradors locals mitjançant l’elaboració de tapes i tastets, així com la presència de productors artesanals de mel, embotit, formatge i vermut, i de bona part dels viticultors i cellers de la DO Alella i del Consorci de Promoció Enoturística.
El món de la perfumeria ha valorat, sobretot, la visibilitat que la fira ha reportat al sector i la cobertura institucional i mediàtica que ha tingut. Durant aquests dies ha estat molt important la presència als mitjans de comunicació en forma de notícies i anuncis al diari El Punt Avui, el suplement de cap de setmana Sortim o les publicacions comarcals La Clau, Pànxing i Tribuna Maresme. L’esdeveniment també ha estat difós a través de la premsa sectorial, de pàgines web corporatives i de les xarxes socials. La publicació promocional al Facebook de l’Ajuntament va tenir un abast de 15.000 persones i es van registrar més de 5.000 descàrregues del programa.
3.000 tiquets venuts
El dia fort de la fira va ser dissabte. Al migdia es van vendre 700 tiquets de vi, vermut i restauració, especialment al Mercat Municipal. Al vespre, la demanda es va disparar: 1.500 tiquets de tapes, 200 de postres i 700 de begudes. A la plaça de Sant Martí no hi cabia ni una agulla. També van ser un èxit els tallers de perfumeria d’Ainea Perfums i el de centres florals de Jordi Abelló i la xerrada inaugural a La Unió. Diumenge, en canvi, l’oferta de migdia no va acabar d’arrencar.
Valoració del ple
El primer Maridatge dels sentits va merèixer els elogis del ple de la corporació celebrat ahir. L’alcalde va reiterar l’agraïment a tots els patrocinadors i col·laboradors i va lliurar a la parròquia una pintura de Josefina Ripoll per mediació de mossèn Xavier Pich, que era present a la sala de sessions.
La portaveu de GT, Maria Teresa Casellas, va anunciar que al seu grup “li ha semblat bé el canvi de format de la fira. Ens ha agradat”, va dir. També en nom de GT, la regidora Núria Andinyac va afirmar que es tractava d’un “canvi necessari, un pas endavant que calia fer i un punt important de promoció de la nostra vila”. Per a Andinyac, "s’han acomplert la major part dels objectius. Ens fem càrrec de la complexitat de l’organització. Ara el repte serà assentar-la i donar-li continuïtat perquè sigui un referent”. Per això va proposar d’aprofitar l’elaboració del Pla de Participació Ciutadana per tenir un “feedback” que serveixi per preparar l’edició de l’any vinent.
Per la seva part, Francesc Ribas, en nom del PDeCAT, va celebrar l’“èxit rotund del primer Maridatge”. Ribas va assegurar que “tothom n’està molt content” i es va afegir “a les felicitacions a les famílies i particulars que han obert les seves cases”.
Bretolades
L’únic aspecte negatiu es va produir la nit de diumenge, quan un grup de desconeguts va robar algunes de les portadores, jardineres i flors que guarnien l’espai públic, i van malmetre algunes de les plantacions. L’alcalde ha condemnat aquests fets i ha lamentat el perjudici que s’ha ocasionat als particulars que van cedir aquest material.
Visita italiana
El cap de setmana de la fira va coincidir amb la visita de la delegació institucional del poble toscà de Massarosa, agermanat amb Teià. Encapçalada pel seu alcalde, Franco Mungai, la comitiva va visitar l’Institut, el Casal de la Gent Gran i el campanar de l’església, a més de participar en la inauguració de la fira i alguns dels seus actes.
Ahir al ple, la regidora de GT Núria Andinyac va objectar que era “un cap de setmana massa intens per rebre la delegació. Es tractava d’una visita molt valuosa a la qual podríem haver tret més suc si s’hagués reunit més temps amb la comissió d’agermanament per donar resposta a moltes de les qüestions d’intercanvi i col·laboració que estem plantejant”.
Per la seva part, Bosch va explicar que la data va ser triada especialment per l’Ajuntament de Massarosa, ja que “l’actual alcalde no hi havia estat i els feia il·lusió conèixer la primera edició d’aquest esdeveniment, malgrat que tots sabíem que aniríem de bòlit”. L’alcalde va destacar la bona sintonia que es va produir en tot moment, i va recordar que “fins a tres o quatre setmanes abans teníem preconfirmada una empresa de perfumeria de Massarosa, que finalment no va venir per raons de salut d’un dels seus responsables”.
Fins al 28 de maig
Fins al 28 de maig encara es poden visitar tres mostres relacionades amb el Maridatge dels sentits. Es tracta de les exposicions pictòriques de Josefina Ripoll i Jaume Romagosa Una vida de flors i Flors, respectivament, a Ca l’Antiga, i l’exposició Maridatge, comissariada pel mateix Romagosa, a La Unió.