Nou protocol per abordar les emergències socials


Protocol01El ple municipal de la setmana passada va aprovar per unanimitat el nou Protocol local per a l’abordatge de les situacions d’emergència social. Es tracta d’una document elaborat pels Serveis Socials Bàsics de l’Ajuntament en xarxa amb la resta d’actors implicats en l’atenció a les persones en situació de vulnerabilitat: serveis sanitaris i de salut mental, cossos policials, administració de justícia i institucions especialitzades en gent gran, entre d’altres.

La regidora de Serveis Socials, Gemma Rosell, va explicar que el document “substitueix el Protocol d’Emergències Socials de 2003, incorporant nous serveis que en aquell moment no existien i adequant-ne el contingut a la legislació vigent”. I més concretament a les lleis 1/2004 sobre mesures de protecció integral contra la violència de gènere, la 12/2007 de Serveis Socials i la 14/2010 del dret i les oportunitats en la infància i adolescència.

Protocol02Objectiu: la dignitat personal
L’objectiu principal del Protocol és garantir un nivell de vida digne a qualsevol persona dins el terme municipal de Teià en l’àmbit de la protecció personal, la salut, l’allotjament, la higiene, la roba, l’alimentació i el transport. A aquest efecte s’estableixen quins han de ser els circuits d’actuació que permetin activar i coordinar els diferents agents que directament o indirectament han de prestar atenció en situacions d’emergència social. Com a eina de treball útil per a aquests professionals, el document defineix cinc supòsits d’intervenció amb múltiples variants:

Transeünts: Persones o famílies que estan de pas, no empadronades al municipi, i amb necessitats bàsiques no cobertes.

Víctimes de violència de gènere, física, psicològica o sexual, incloent-hi les amenaces, coaccions o privacions que aquests actes comporten.

Maltractament infantil: Infant o adolescent objecte de violència física o psíquica, privat dels seus drets per acció o per omissió, per part dels progenitors i/o tutors.

Crisi psiquiàtrica: Persona amb un trastorn de la conducta que esdevé un perill per a la seva integritat física, per a altres persones o per a l’entorn.

Pèrdua d’habitatge per sinistre: Situacions de pèrdua de l’habitatge habitual a causa d’un sinistre sobrevingut o inesperat (enfonsament, incendi, inundació...).

Comissió de seguiment
Per tal d’enfortir el treball conjunt entre els diversos agents i desenvolupar plans d’acció específics, es constitueix una Comissió de Seguiment. Coordinada per l’Àrea de Benestar Social de l'Ajuntament, la Comissió està formada per l’Àrea Bàsica de Salut del Masnou-Ocata-Teià, Càritas Parroquial, la Policia Local i els Mossos d’Esquadra.

Ajuntamentdeteia