Pilarín Bayés plasma l’essència de Teià en un mural artístic


muralAhir diumenge es va inaugurar a la tanca exterior de ca la Cecília el mural gegant que l’Ajuntament de Teià va encarregar l’any passat a la il·lustradora Pilarin Bayés i que ha estat fruit d’un procés participatiu.

En absència de l’autora, que es troba malalta, va ser la seva amiga Àngela Coromina l’encarregada de descobrir la composició, enmig d’una gran expectació. Coromina, de 94 anys, és molt popular a Instagram, on és coneguda amb el nom de @iaiaangeleta

L’alcaldessa Gemma Rosell, acompanyada pel gruix de la corporació municipal i de representants d’altres ajuntaments del Maresme, va lloar “el traç viu i entranyable d’una artista que ha sabut captar com ningú l’essència del nostre poble a través del paisatge, el llegat històric i tota la riquesa social i cultural que quedarà per a les futures generacions”.

recepcio oficialRecepció oficial

A les 11.30 h va tenir lloc una recepció oficial a la sala de plens de l’Ajuntament presidida per l’alcaldessa i a la qual van assistir Àngela Coromina i el seu net Jordi, com a comercial de l’empresa de mobiliari urbà Les 1001. També hi eren les alcaldesses d’Argentona i de Sant Pol, Montse Capdevila i Montserrat Garrido, així com nombrosos regidors i regidores de la corporació –Núria Andinyac i Montse Tarradas, de GdT; Èrica Busto i Marià Espel, de CaT-ERC, i Francesc Ribas i Aleix Corral, de JxTeià– i els jutges de pau titular, Jordi Soler, i suplent, Eduard Sàenz.

Després de conversar una estona distesament, l’alcaldessa va obsequiar Coromina amb un ram de flors, un pin amb l’escut de l’Ajuntament i un lot de llibres del desè aniversari de Ca l’Antiga. La iaia Angeleta, que és filla de Prats del Lluçanès i viu a Roda de Ter, va dir que no havia estat mai a Teià i que el poble li havia agradat molt.

Per la seva part, el responsable de Les 1001 va disculpar Pilarín Bayés: “m’ha dit que us traslladi les seves salutacions i la voluntat de venir a Teià tan aviat com pugui. Té 84 anys i no para mai quieta. Treballa 15 hores diàries i de vegades aquest ritme es paga amb la salut”. També va explicar els orígens d’aquesta aliança: “la idea inicial era portar el seu estil més enllà dels llibres i acostar-lo a gent de totes les edats” mitjançant els “parcs de contes de la Pilarín”, i, alhora, reivindicar i posar en valor a través de l’espai públic “els trets identitaris de Catalunya com a país minoritzat per altres cultures”.

foto oficial

Més endavant va sorgir el projecte dels “murals artístics”: composicions de gran format apaïsat de fins a 10 metres de llargària per 2 d’altura il·lustrades amb els elements patrimonials i els personatges històrics que caracteritzen una determinada població. Per escometre aquesta feina, Bayés “es va inspirar en els muralistes mexicans com Diego Rivera, el marit de Frida Kahlo”. Però ella no fa mai cap esbós. “Té el do del llapis i intel·lectualment és molt àgil”, observa el net de l’Angeleta. Dibuixa directament sobre el paper i després es vectoritza tot a alta resolució.

Procés participatiu

En el cas de Teià, el Govern municipal va voler que el resultat tingués en compte les opinions de la ciutadania. Per això, el novembre de 2024 va posar en marxa un procés participatiu a través d’un formulari en línia “amb el desig que aquesta iniciativa ens permeti no només redescobrir el nostre passat, sinó també enfortir els vincles de la nostra comunitat i augmentar el sentiment de pertinença”.

A principis de desembre es van donar a conèixer les 38 aportacions que hi va fer la gent –algunes de les quals, repetides– i que l’autora ha mirat de recollir, tot fent-ne una interpretació lliure.

inauguracio muralDiscurs inaugural

A les dotze tocades, l’alcaldessa, la iaia Angeleta i el seu net van descobrir el mural, davant d’un públic molt nombrós que s’ho mirava des dels dos costats del passeig i que va exclamar un gran “ooooh!” d’admiració quan va veure la peça sencera. “La Pilarín us ha dibuixat el poble i s’ha ficat en la vostra pell per reflectir com i qui sou”, va dir el responsable de Les 1001.

L’alcaldessa va recalcar “la sensibilitat, dedicació i generositat” de l’artista, i va assegurar que l’obra “és un homenatge a la història de Teià i a la nostra gent que a partir d’ara ja forma part del paisatge i de l’ànima del nostre poble”.

El mural parla dels orígens romans de la població –amb el segell de l’esclau Epictet i el jaciment de Vallmora–, del conreu de la vinya i la flor, del Parc de la Serralada Litoral, del passeig de la Riera, de les masies i les cases senyorials, de l’arquitectura modernista i dels equipaments educatius i culturals. Aquest escenari fix, farcit de detalls deliciosos, és ple d’animació: vehicles, animals i persones de totes les edats que encarnen l’esperit festiu i popular de l’activitat esportiva, de les entitats i de manifestacions festives, com ara els gegants, els dimonis i el Batraci, el cant coral, el teatre, les puntes de coixí, els Amics del tren, les sardanes i el Ball de llancers. I tot, sota l’atenta mirada del Sagrat Cor i d’un arc de Sant Martí que recorda l’advocació de la parròquia.


Ajuntamentdeteia