Salut posa fi als aïllaments per coronavirus


Nous casos 1A partir d'aquest dilluns, 28 de maig, entra en vigor a Catalunya el nou procediment d’actuació en casos d’infecció per coronavirus. Aquest nou protocol adapta els sistemes de vigilància i detecció de casos al context actual. L’objectiu és protegir les persones vulnerables; és a dir, si tenen més de 60 anys o estan en tractament immunodepressor.

El Departament de Salut ha fet públiques les principals novetats:

- Mascareta obligatòria: L’única mesura de protecció que es manté, amb caràcter general, és l’ús de la mascareta en espais tancats i també a l'exterior, en determinats contextos: actes multitudinaris i situacions en què no es garanteix la distància interpersonal d'un metre i mig.

- Casos lleus i asimptomàtics: Les persones positives sense símptomes o que siguin lleus no hauran de fer-se cap prova ni hauran de fer quarantena, però hauran de seguir algunes mesures de precaució: com ara, no visitar persones vulnerables, per no posar-les en risc, i no participar en esdeveniments multitudinaris.

- Persones amb símptomes: Les persones que tinguin símptomes de Covid-19 hauran de fer-se proves, sobretot si són de col·lectius vulnerables, dones embarassades o treballen en àmbits on hi ha persones vulnerables, principalment hospitals i residències de gent gran.

- Hospitals i geriàtrics: Als centres hospitalaris i a les residències es faran tests d'antígens a les persones amb símptomes durant diversos dies si donen negatiu, sobretot si estan vacunades. En cas de donar positiu, Salut recomana que els interns facin aïllaments de 5 dies i anar repetint els tests d’antígens fins que surtin negatius, fins a un màxim de 10 dies.

- Intervencions quirúrgiques: També es faran les proves a les persones que hagin d’ingressar en centres hospitalaris per ser operades o assistides, i també a les que vinguin de països on hi hagi variants noves del virus.

- Baixes laborals: A partir d’ara, s’anul·len les proves d’autodiagnòstic i les baixes per incapacitat temporal només es podran aconseguir per decisió del metge.  Els casos s'hauran de confirmar en els centres sanitaris, després de fer-ne una valoració clínica.

Desescalada i ‘gripalització’

La decisió d’eliminar les quarantenes va ser presa el passat 22 de març pel Govern espanyol i les comunitats autònomes en el marc de la Comissió de Salut Pública i forma part de l’anomenada estratègia de “gripalització” per tractar la Covid-19 com qualsevol altra infecció respiratòria. Les autoritats sanitàries van fer aquest anunci a mitjan gener, però la seva aplicació restava supeditada a la fi de la sisena onada.

Teià, en risc 'molt alt'

Per a alguns especialistes, la decisió arriba massa d’hora. Segons ells, el final de les quarantenes podria fer augmentar els casos de Covid, i també la mortalitat. A aquest factor de risc s’afegeix la davallada en la realització de proves diagnòstiques. A l’Àrea de Salut del Barcelonès Nord i Baix Maresme s’ha passat, en tan sol un mes, de realitzar una mitjana de 7.000 proves diàries (entre PCR i tests d’antígens) a fer-ne poc més d’un miler. També ha decaigut el percentatge de positivitat de les proves, que ha passat del 30% al 10% en el mateix lapse de temps.

Segons els paràmetres de Salut, a Teià, com passa a la majoria de comarques del país, l’índex de contagi continua sent “molt alt”, amb un indicador de risc de 816 punts. En l’última setmana s’han diagnosticat 31 casos, que ascendeixen fins a 65 si comptem la setmana anterior. La situació, per tant, millora, però ho fa molt lentament. La taxa de reproducció ponderada setmanalment és de 0.90 (l’epidèmia creix si és superior a 1) i la incidència acumulada de casos diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants és de 906.


Ajuntamentdeteia