La Generalitat ha anunciat la modificació del protocol d’actuació de Salut Pública: a partir d’ara, es donarà prioritat a la realització de proves PCR a les persones que hagin estat en contacte amb un positiu, en detriment dels testos d’antígens.
Aquest canvi obeeix a la major fiabilitat de les PCR a l’hora de detectar el virus i s’aplica a partir d’ara, de forma gradual, perquè l’alentiment dels contagis ha llevat pressió als laboratoris. Si tot va bé, Salut farà abans les proves als contactes per afinar la detecció de casos asimptomàtics i garantir-ne l'aïllament.
El problema dels tests d’antígens és que, en alguns casos, no detecten la malaltia durant els primers cinc dies de la infecció.
En qualsevol cas, amb PCR o test d’antígens, i amb resultat positiu o negatiu, la persona que hagi estat contacte d’un malalt haurà de seguir fent la quarantena de 10 dies.
Persones vacunades
La vacuna protegeix de patir una Covid-19 greu, però encara no està demostrat que una persona vacunada no es pugui contagiar de forma asimptomàtica o lleu i encomanar algú altre.
Per això, les persones correctament vacunades ja no es consideraran contactes estrets i no hauran de fer-se la prova ni fer quarantena si no presenten símptomes, sempre que estiguin en entorns amb cobertura vacunal alta, com les residències, o moderada, com els centres sanitaris.
En canvi, sí seran considerades contactes estrets les persones correctament vacunades en entorns amb cobertura vacunal baixa, com la població en general. Per tant, hauran de fer igualment la quarantena i passar la prova corresponent.
El Departament de Salut considera persones correctament vacunes aquelles que han rebut les dues dosis de vacuna i també aquelles que n'han rebut una dosi després d'haver passat la Covid-19.
Situació a Teià
Segons dades del Departament de Salut, el 10 de març hi havia 584 veïns i veïnes de Teià que havien rebut la primera dosi de la vacuna, 297 de les quals n'havien rebut també la segona.