Teià commemora el Dia de l'Orgull LGTBI+


28juny2023El 28 de juny és el Dia Internacional per l’Alliberament de Lesbianes, Gais, Transsexuals, Bisexuals, Intersexuals, Queer i altres identitats sexuals i de gènere (LGTBI+). Aquesta data commemora la lluita per la igualtat de drets d’aquestes persones, que pren com a referent històric la resposta protagonitzada l’any 1969 per la comunitat homosexual de Nova York contra les vexacions i la repressió policial.

Des de l’any 2016, l’Ajuntament de Teià se suma al Dia de l’Orgull o Dia de l’Alliberament LGTBI+ per fer palès el compromís del municipi amb la diversitat sexual i afectiva, així com per expressar el seu suport a les reivindicacions d’aquests col·lectius i condemnar qualsevol tipus de violència i discriminació.

Avui, per donar visibilitat a aquesta commemoració, s’ha penjat la bandera amb els colors de l'arc de Sant Martí al balcó del consistori. A més, aquesta tarda el carrer de Pere Noguera es guarnirà amb banderetes per representar totes les relacions afectivo-sexuals.

En l’àmbit institucional, l’Ajuntament s’ha adherit a la declaració promoguda pel Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, que diu així:

“Encara avui l’orientació sexual i la identitat de gènere condicionen la vida de les persones en una societat binària i heteronormativa, que sovint exclou la diversitat sexual i de gènere, i vulnera els drets de les persones LGBTI+. Per això, el 28 de juny reivindiquem el dret de les persones a ser com vulguin ser i a poder viure la seva identitat amb plenitud en totes les etapes de la vida, sense haver de patir desigualtats, discriminacions o violències.

Reivindiquem el dret de la infància a expressar la seva identitat de gènere sense que vingui cap autobús a negar-ne l’existència. El dret d’adolescents i joves a no patir assetjament a l’escola i a expressar-se lliurement en espais de lleure o esportius. El dret a caminar pel carrer sense por, rebre insults ni patir agressions per ser qui som o per anar agafats de la mà amb la parella. El dret a formar una família amb una persona del mateix sexe i que no et preguntin pel «pare» i la «mare».

El dret a no ser descartat en l’accés a un lloc de treball pel fet de ser una persona trans* i el dret que l’Administració et tracti amb el gènere amb què t’identifiques. El dret d’accedir a recursos i serveis especialitzats tant si vius en una gran ciutat com en un micropoble. El dret de les persones grans a no haver de tornar a l’armari quan perden la seva autonomia personal i han de viure en una residència.

Uns drets que són fruit de molts anys de lluites i que s’han de defensar dia a dia i des de tots els àmbits, seguint el fil vermell de les persones LGBTI+ que el 1969 van liderar la revolta de Stonewall fartes de la repressió policial i de l’exclusió social que patien. De les dones trans* que el 1977 van posar el seu cos davant la policia durant la primera manifestació LGBTI+ que va tenir lloc a Barcelona, en protesta per una llei franquista que criminalitzava el col·lectiu. Del moviment associatiu que durant la dècada dels 80 i els 90 va impulsar campanyes d’educació sexual per a tota la població per aturar el VIH o de les entitats que han persistit durant anys fins a aconseguir l’aprovació de lleis d’igualtat i combatre l’LGBTI-fòbia en tots els àmbits de la societat. Totes aquestes lluites han fet de Catalunya un país capdavanter en la lluita a favor de la justícia i els drets humans.

Uns drets que des dels poders públics s’han de preservar a partir del desplegament de les lleis d’igualtat i de polítiques públiques que garanteixin l’accés de totes les persones als recursos i serveis a tot el territori, tal com fem des de la Xarxa de Serveis d’Atenció Integral LGBTI (SAI), recentment reconeguda per la Comissió Europea amb el premi Capitals Europees de la Inclusió i la Diversitat.

Uns drets que han d’interpel·lar el conjunt de la societat, perquè s’exerceixin i es defensin de manera col·lectiva”.

L’Orgull més gran

Enguany, la commemoració del 28 de juny coincideix amb la negativa d’alguns partits polítics com el PP i Vox perquè la bandera amb els colors de l’arc de Sant Martí pugui lluir en algunes institucions, i amb la publicació de les últimes dades de l’Observatori Contra l’Homofòbia i dels Mossos d’Esquadra, segons les quals durant el primer trimestre de 2023 s’haurien triplicat les denúncies per agressions homòfobes en relació al mateix període de l’any passat.

Justament ahir, la Generalitat va llançar una campanya de sensibilització ciutadana anomenada L’Orgull més gran per donar visibilitat a les persones grans d’aquest col·lectiu, perquè no es vegin obligades a tornar a l’armari a mesura que perden autonomia: “Quan les persones LGBTI+ es fan grans i han de fer ús d’un centre de dia o una residència poden trobar-se en un nou entorn que nega la seva identitat de gènere o orientació sexual, i que les discrimina per aquest motiu. Per això, cal que el dret a viure l'orientació sexual i la identitat de gènere amb plena llibertat pugui garantir-se al llarg de tota la vida”.

pdf Declaració institucional 28J.pdf 585Kb Downloads: 458

Declaració institucional 28J.pdf


Ajuntamentdeteia