El passat dilluns, 9 de maig, l’Ajuntament de Teià va rebre el segell Infoparticipa a la transparència i qualitat de la comunicació pública durant el 2021 en un acte celebrat a l’auditori de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). L’alcalde, Andreu Bosch, va recollir el diploma acreditatiu de mans del seu rector, Javier Lafuente, i del director general de Dades Obertes, Transparència i Col·laboració del Departament d’Acció Exterior i Govern Obert de la Generalitat, Albert Cañigueral.
L’acte va ser conduït per la vicedegana del Col·legi de Periodistes, Núria de José, i va incloure la conferència De la transparència formal a la real, a càrrec del doctor en Dret i expert en Transparència Miguel Ángel Blanes.
Com en edicions anteriors, també hi va ser present l’informàtic municipal de Teià, Jordi Badia, com a artífex i gestor del web de l’Ajuntament i del portal de Govern Obert.
Mateix resultat
L’any 2013, el Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural de la UAB va crear el segell Infoparticipa i va impulsar un consell certificador integrat per membres de les entitats municipalistes, l’Oficina Antifrau, el Col·legi de Periodistes, l’Associació de Comunicació Pública i el món acadèmic. L’any 2020, el Laboratori es va fusionar amb el grup de recerca Publiràdio per formar el Grup d'Investigació ComSET (Comunicació Sonora, Estratègica i Transparència), que s’encarrega d’auditar el nivell de transparència de les administracions públiques i d’acreditar els casos de bones pràctiques.
L’atorgament d’aquest guardó vol ser un al·licient per promoure el bon govern en l’àmbit local, així com l’accés de la ciutadania a la informació pública.
Dels 947 ajuntaments catalans, 136 han obtingut el reconeixement Infoparticipa. En el cas de Teià, el web municipal ha assolit el 88,46% dels indicadors de transparència. El còmput global és exactament el mateix de l’avaluació corresponent a 2020, però alguns dels indicadors han sofert canvis.
46 sobre 52 indicadors
L’equip d’avaluació del segell Infoparticipa examina el grau de compliment d’un total de 52 indicadors dels webs dels organismes públics. L’avaluació incideix especialment en la qualitat de la informació, en el sentit que no n’hi ha prou amb el fet de publicar-la, sinó que ha de ser comprensible, ha d’estar actualitzada i s’ha de poder trobar amb facilitat.
Els indicadors auditats s’estructuren en tres categories:
- Qui són les i els representants polítics, com es gestionen els recursos econòmics (pressupostos, salaris, contractacions, subvencions...) i quina informació es proporciona sobre el municipi i la gestió de recursos col·lectius: El web municipal compleix 33 dels 36 indicadors.
- Com es gestionen els recursos col·lectius: El web compleix plenament els 7 indicadors.
- Quines eines s’ofereixen per a la participació ciutadana: El web satisfà 6 dels 9 indicadors.
Podeu veure el mapa del segell Infoparticipa i el detall de l'avaluació en aquest enllaç.