Teià exigeix que es lliurin els pisos d’emergència, arran de la mort d’un adjudicatari


hpo01Avui, la Policia Local de Teià ha localitzat una persona morta a la finca de can Munt, després de rebre l'avís d'un veí. Amb posterioritat s'hi ha desplaçat la comitiva judicial, amb els Mossos d'Esquadra, que ha ordenat l'aixecament del cadàver. Es tracta d'un home de 56 anys que vivia sol i que rebia el suport dels Serveis Socials de l’Ajuntament.

L'alcalde, Andreu Bosch, n'ha lamentat la pèrdua i ha adreçat una queixa formal a la directora de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya (AHC), Judith Gifreu, perquè el difunt tenia adjudicat un pis social a la Plana des de juny de 2019 i la Generalitat encara no l'havia posat a la seva disposició. L’habitatge estava pendent d’unes petites obres d’adequació. En el seu escrit, l'alcalde manifesta que "aquesta gestió burocràtica i administrativa no funciona! Una dilació de tants mesos és injustificable. I ja hem fet tard, malauradament... Estic francament decebut i indignat".

A la carta, Bosch exposa que “som un municipi que sempre ha apostat per l'habitatge de protecció oficial, amb suport d'INCASÒL i Habitatge, i en tenim noves possibilitats. Però l'experiència amb l'AHC ens demostra que la gestió és un exemple de burocràcia que topa amb les necessitats socials. I avui en tenim una nova mostra, irreversible”.

Dificultats administratives

Aquesta mateixa tarda, l’alcalde ha rebut la trucada del director adjunt de l’AHC, Jaume Fornt, interessant-se pel cas i exposant els motius de l’endarreriment. Fornt ha adduït qüestions administratives derivades de la llei de contractes i problemes amb l’empresa encarregada de dur a terme l’arranjament dels pisos com a conseqüència de la impugnació del concurs públic de la contracta.

La regidora d’Habitatge, Èrica Busto, afirma que “portem reclamant fa mesos. Al desembre vam tenir reunió amb l'Oficina d'Habitatge en què es van comprometre que al febrer estaria tot solucionat. Però el 5 de febrer vam tornar a escriure demanant explicacions perquè la situació era alarmant”.

Parc saturat

Teià compta amb un total de 60 habitatges socials de lloguer de titularitat pública, que són gestionats per la Generalitat: 29 a la Plana, 15 a can Bassols i 16 a la plaça de Catalunya. Aquests darrers estan reservats a la gent gran del municipi.

L’any 2018, les dades d’ocupació eren del 97,33% segons dades facilitades per l’AHC. Aquest marge del 2,67 % respon als períodes en què se n’allibera algun fins a l’entrada del següent adjudicatari de la llista d’espera. Tanmateix, la mobilitat del parc és pràcticament nul·la i les darreres assignacions s’han produït a través de la Mesa d’Emergència. Es tracta d’un mecanisme concertat que dona prioritat d’allotjament als casos següents:

- Situacions d’emergència econòmica i social, com ara el fet de ser una persona sense llar o en risc de pèrdua imminent de l’habitatge.
- Dones que es troben en situacions de violència masclista.
- Víctimes d’assetjament immobiliari.
- Persones amb discapacitats sobrevingudes.
- Canvis d’habitatge del mateix parc públic per necessitats econòmiques i socials
- Situacions derivades d’entitats de la Xarxa d’inclusió.

En el darrer any natural, la Mesa d’Emergència ha assignat 3 habitatges, entre els quals hi ha el de la persona que s’ha trobat morta avui.

Cronologia

En aquest cas, el seu expedient va ser tramitat amb l’acompanyament dels Serveis Socials de l’Ajuntament davant de l’AHC el 4 d’octubre de 2018. El 19 de juny de 2019, la Mesa d’Emergència va estimar-ne favorablement la sol·licitud i li va assignar un pis, que aleshores es trobava en procés d'adequació per obres.

Després de l’esmentada reunió de desembre i davant la manca de solucions, l’alcalde de Teià va adreçar el 5 de febrer un correu electrònic a l'AHC exposant la preocupació pel que fa a la tardança en el lliurament dels habitatges de protecció oficial ja adjudicats i encara pendents d’entrega.

"Dissortadament -diu l'alcalde-, es tracta d'una problemàtica d'abast general, que depassa l'àmbit municipal, i que la crisi del coronavirus pot motivar que els terminis s'endarrereixin encara i que s'agreugi el nombre de casos en situació de vulnerabilitat". Per això, apunta Bosch, "són tan importants les noves polítiques en matèria d'habitatge que s'estan treballant dels del Consell Comarcal del Maresme".


Ajuntamentdeteia