Teià explica l’origen d’‘Els Segadors’ a l’entorn de la Diada


AyatsA Teià, els actes commemoratius de l’Onze de Setembre començaran el dia abans. Dimarts 10 de setembre, a les 18.30h, la masia de can Llaurador acollirà una xerrada sobre l’origen del cant dels Segadors. El col·loqui inclou l’audició de diverses versions de la cançó.

La conferència serà impartida per Jaume Ayats, director del Museu de la Música de Barcelona, que donarà a conèixer la seva recerca històrica sobre l’origen, l’evolució i les vicissituds d’una melodia popular de caire eròtic que més tard va ser adoptada com a cançó de lluita i reivindicació, fins a esdevenir himne oficial de Catalunya. L’any 2011, Ayats va publicar la seva recerca en forma de llibre, que duu per títol Els Segadors, de cançó eròtica a himne nacional. L’any següent, l’autor va ser guardonat amb el Premi Nacional de Cultura Popular i el 2014 va adaptar al català la cançó letona que va servir com a himne de la via bàltica el 1989, sota el nom d’Ara és l’hora.

Un cop finalitzat l’acte, a l’entorn de les 20h, hi haurà una ballada de sardanes a l’era de la masia, a càrrec de la Cobla Premià.

Onze 2019Ofrena i portes obertes
L’endemà, Onze de Setembre, l’Ajuntament convoca tots els veïns i veïnes a participar en l’ofrena floral que tindrà lloc a les 11.30h davant del monòlit dedicat al conseller en cap, Rafael Casanova, i el coronel austriacista Sebastià Dalmau, al parc de can Godó.

Durant la cerimònia, les entitats i clubs de la població hi dipositaran corones i rams de flors als peus del monument com a homenatge als defensors de les llibertats de Catalunya. La Colla de Gegants realitzarà el seu ball solemne i les corals de Teià interpretaran l’himne dels Segadors. Per la seva part, l’alcalde, Andreu Bosch, adreçarà unes paraules al públic i llegirà un discurs institucional. Enguany, el manifest institucional de l’Associació Catalana de Municipis posarà l’accent en la situació dels presos i exiliats, així com en el “setge modern” que pateix el món local català per part del Govern de l’Estat en forma d’“ofec econòmic” i d’“involució democràtica”.

A partir de les 12.30h, la casa de la vila obrirà les portes a la ciutadania perquè hi pugui visitar la sala de plens i el fons d’art municipal. A més, les persones que hi assistiran seran obsequiades amb una copa de vi i podran gaudir de les magnífiques vistes sobre el mar i la Serralada Litoral que hi ha des del terrat de l’edifici.


Ajuntamentdeteia