Teià reinventa el 8-M amb una programació de 10 hores per Internet


8M 2021La pandèmia ha obligat a reinventar el Dia Internacional de les Dones. A Teià, l’enginy i la força de voluntat dels col·lectius feministes de la població han donat com a resultat el programa d’activitats més original, divers i plural del 8-M que s’ha celebrat fins ara.

La Unió, epicentre inicial

Els primers actes seran presencials i tindran lloc a La Unió. La seva sala d’exposicions acull, fins al 14 de març, una mostra de Davantals subversius teixits amb les proclames del sindicat de treballadores migrants que fan cures i tasques de la llar, SindiLlar.

Per començar, demà divendres i el proper dilluns, Òmnium Cultural organitza un passi de quatre documentals sobre alguns oficis del món del cinema, des de la pràctica femenina: cineastes i guionistes (el 5 de març, a les 19h), i muntadores i actrius (el dia 8, a la mateixa hora).

Aquest dissabte, dia 6, el rondallaire Santi Rovira presentarà, a les 11.30h, un espectacle familiar sobre La revolta de les lletres.

7 març virtualComença la revolució

La màxima diu que la revolució no serà televisada, però a Teià es podrà veure per Internet, a través del canal de Youtube de l'Ajuntament. Serà aquest diumenge, 7 de març, des de les deu del matí a les vuit del vespre: deu hores seguides de programació audiovisual retransmesa en streaming a través del canal de Youtube de l’Ajuntament, en què es combinaran actuacions musicals, entrevistes i reflexions a l’entorn del feminisme.

La iniciativa es titula Aquí comença la revolució per motius obvis, però també per la manera com s’ha gestat, ja que han estat les mateixes joves que l’han proposada i que la faran possible. Elles n’han tingut la idea, les ganes i la valentia per dur-la a terme.

Serà gràcies, sobretot, a un grup d’antigues Corresponsals del Casal de Joves que ara han creat la Comissió Jove, formada per nois i noies de 16 a 18 anys. Són la Laia Duch i l’Alba Rodríguez com a impulsores de la iniciativa de diumenge; la Clàudia Cano, com a coordinadora de la redacció del manifest; la Jana Casanovas, com a organitzadora de les entrevistes, i la Sílvia Pérez i l’Ester Bosch, com a encarregades del concurs de TikTok.

Programació variada

Ateses la dificultat tècnica, els problemes d’agenda d’algunes protagonistes i les restriccions sanitàries, la programació alternarà connexions en directe amb algunes píndoles i seccions editades prèviament. És el cas, per exemple, de les actuacions musicals d’Anna Bosch, Laia Duch, Júlia López, Andrea Morata i Berta Rodríguez, gravades al teatre de La Palma, o de la recepta enregistrada als fogons de Can Gassó, a cura de la cuinera i copropietària del restaurant, Anna Rojo.

Les connexions en directe es faran des de diversos indrets. Des de les 10h es faran connexions amb la plaça de la Cooperativa per seguir l’evolució dels murals feministes que faran cinc artistes de carrer, i a les 13h s’oferirà un concert del grup Sommeliers des del jardí de can Wertheim.

Al Casal de Joves s’ha muntat un set de televisió amb un parell de butaques per fer-hi entrevistes. Per aquest plató hi passaran al llarg del dia diverses dones i noies de Teià, com la doctora Clara Sabatés; l’editora Glòria Gasch; la dramaturga Elisenda Guiu; la directora de l’Escola Cadença, Katy Colomé; la jugadora d’escacs Laura Toquero; la cantant Fanny Ortiz; la il·lustradora Laura Soler; la coreògrafa i ballarina Olga Lladó; la cooperant internacional Laia Dosta, o la jove emprenedora Rita, autora del projecte Arttichockk. A les 16h també hi tindrà lloc un debat intergeneracional sobre el present i futur del feminisme que comptarà amb la participació de Berta Carino, Alba Dosta, Carol Ribera i Mima Sans, així com el recital que tancarà la jornada, a càrrec de Kirias. D’aquesta manera, el grup vocal salda l’actuació que es va haver de suspendre per la Festa Major.

vermutVermut a domicili

A causa de les restriccions per la Covid, enguany no es podrà fer el vermut musical al parc de can Godó. Com a alternativa, a eles 13h es retransmetrà el concert que el grup Sommeliers farà a can Wertheim. Es tracta d’un conjunt de música de cambra del Taller de Músics format per cinc intèrprets femenines: veu, piano, clarinet, violí i violoncel.

Per acompanyar l’actuació, els i les Corresponsals del Casal de Joves ofereixen un servei de vermut a domicili per a dues persones. Per només 5 euros, podeu encarregar al correu Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. que us portin a casa un pack format per una ampolleta de 20 centilitres d’aperitiu Cisa (o, en el seu cas, dues cerveses o dos refrescos), un pot d’olives i una bossa de patates xips de la casa Espinaler, i un con de fuet de BonÀrea.

Manifest i can Llaurador

L’endemà, 8 de març, a les 12h, el col·lectiu Dones 21 durà a terme la lectura pública del manifest del Dia de les Dones davant de l’Ajuntament.

A partir de dimarts, els actes es traslladaran a la Biblioteca (el dia 9, a les 19h, tast literari sobre les pioneres del feminisme: Georges Sand, Virginia Woolf i Simone de Beauvoir) i a l’Espai can Llaurador (el dia 12, a les 19h, xerrada sobre la vida i obra de la fotògrafa Frances Benjamin Johnston i el dia 19, a la mateixa hora, projecció del documental sobre la fotoperiodista Joana Biarnés, una entre tots).


Ajuntamentdeteia