Teià s’interessa per l’aigua regenerada


planta regeneracioDivendres passat, 19 de gener, la regidora de Medi Ambient Montse Riera va assistir a la visita que es va fer a la planta pilot de regeneració d’aigua ubicada a l’estadció depuradora d’aigües residuals (EDAR) de Mataró amb motiu de la seva inauguració oficial.

Aquesta instal·lació, que va entrar en funcionament el passat mes de juliol, fa un tractament –anomenat terciari– de l’aigua que ha estat prèviament depurada. L’aigua resultant no és apta per a consum domèstic, però sí compleix tots els requisits sanitaris per destinar-la a usos industrials, agrícoles, neteja viària, reg de parcs i jardins o la regeneració d’aqüífers.

Tot i que la planta encara es troba en període de proves, el Consell Comarcal del Maresme (CCM) vol accelerar el procés i ja ha sol·licitat a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) permís per poder subministrar aigua regenerada als municipis per alleugerir la situació de sequera. Després de la reunió mantinguda el passat dia 11 amb el conseller comarcal Lluís Farrerons; el director de l’àrea d’Acció Climàtica i Territori del CCM, Joan Pinyol, i el responsable de l’estació, Jordi Oliva, l’Ajuntament de Teià vol sumar-se a aquesta demanda i té previst sol·licitar tant al CCM com a l’ACA que incloguin la depuradora del Maresme Sud en el Pla Director que estan redactant per tal que s’hi faci la inversió necessària.

A banda dels 50 metres cúbics d’aigua regenerada que diàriament recupera l’EDAR de Mataró, el CCM estima que els ajuntaments podrien disposar addicionalment de 175 metres cúbics diaris d’aigua tractada: 50 m3 de l’EDAR de Teià, 30 m3 de la de Sant Andreu de Llavaneres, 25 m3 de la d’Arenys de Mar, 15 m3 de la de Sant Pol, 25 m3 de la de Tordera i 25 m3 més de la de Pineda de Mar. Tot plegat, sumaria 220 m3 per dia, una xifra similar al consum diari d’una població de 1.200 habitants.

osmosiRecàrrega d’aqüífers

El conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, va explicar que la regeneració d’aigua “és un eix estratègic de país”, i el president del CCM, Francesc Alemany, va advocar per “implantar a tot el Maresme diferents nivells de regeneració que ens permetin reduir dràsticament el volum d’aigua depurada que llencem al mar i garantir d’aquesta manera tant el consum domèstic com la regeneració dels aqüífers, la continuïtat dels sectors productius i les necessitats dels espais públics”.

Alemany va avançar que “un objectiu prioritari és replicar aquest model a les depuradores del Maresme Nord per poder recarregar l’aqüífer de la Tordera que alimenta tant als municipis del nord de la comarca com del sud de la Selva”. Es tracta d’un aqüífer que està sobreexplotat i que ara es vol protegir de la salinització procedent del mar.

Cost i funcionament

La planta pilot de regeneració d’aigua de Mataró es va començar a projectar el desembre de 2022 i ha estat cofinançada per l’ACA i el CCM. El seu cost ha estat de 341.452 euros (IVA inclòs).

El procés de regeneració de l’aigua que prèviament ha estat depurada passa per tres nivells. En el primer s’aplica un sistema de filtració que elimina fins a un 90% dels sòlids en suspensió i un 50% de la seva terbolesa. En la segona etapa, l’aigua és conduïda a un sistema d’ultrafiltració que elimina la terbolesa i els principals paràmetres microbiològics fins a valors inferiors a 1 NTU (Nephelometric Turbidity Unit). Per últim, es fa un tractament d’osmosi inversa de dos passos que pemet eliminar les sals dissoltes, l’amoni i la resta de contaminants orgànics.


Ajuntamentdeteia