El 28 de juny és el Dia Internacional de l’Orgull o per a l’Alliberament LGBTI+. I un any més, el món local en general, i Teià en particular, se suma als manifestos institucionals del Consell Comarcal del Maresme, la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya per refermar el seu compromís amb el col·lectiu LGTBI i per seguir treballant per uns municipis lliures i diversos a través de polítiques públiques feministes, transinclusives i antiracistes.
- Pel dret a caminar pel carrer sense por, sense rebre insults ni patir agressions per ser qui som o per anar agafats de la mà de la nostra parella.
- Pel dret que el nostre lloc de treball sigui un espai segur, sense que la nostra orientació sexual sigui motiu de discriminació.
- Pel dret a expressar-nos i mostrar-nos tal com som en l’àmbit familiar, educatiu o en els espais d’oci.
- Pel dret al reconeixement de la nostra identitat de gènere i de la diversitat familiar per part de les administracions.
Els col·lectius LGBTI+ han lluitat durant dècades per fer valer aquests drets, tant al nostre país com arreu del món, que encara avui no estan plenament garantits.
La Llei 11/2014 va ser un punt d’inflexió per elaborar polítiques públiques LGBTI+ a Catalunya, al mateix temps que ha permès atendre i acompanyar a través de la Xarxa de Serveis d’Atenció Integral LGBTI+ les persones lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals que han vist vulnerats els seus drets.
Més recentment, la Llei 19/2020, d’igualtat de tracte i no-discriminació, ha reforçat les mesures per assolir una protecció real i efectiva contra qualsevol forma de discriminació o d’intolerància per motiu de l’orientació sexual o l’expressió de gènere de les persones.
I la futura llei trans catalana, actualment en procés d’elaboració, ha de continuar el camí cap a la plena garantia de drets.
Malgrat els avenços, encara queda molt camí per recórrer. Des d’octubre del 2014 s’han denunciat 1.155 casos d’LGTBI-fòbia a Catalunya i s’ha produït un augment significatiu de les agressions, afavorit per la proliferació dels discursos d’odi.
Però simultàniament, la societat està canviant, les generacions més joves viuen la sexualitat de manera més oberta. Les enquestes reflecteixen l’acceleració d’aquest canvi social. Segons el Centro de Investigaciones Sociológicas (CIS), les persones d’entre 18 i 24 anys que es consideren heterosexuals han passat de més del 90% el 2016 a un 82,7% el 2021.
Per a l’Ajuntament de Teià, “els drets de les persones LGBTI+ són part de la lluita compartida per la defensa del dret de totes les persones a ser i a viure lliures de discriminacions i de violències. Ja siguem persones cis, trans o no-binàries, i sigui quina sigui la nostra orientació sexual, aquesta lluita ens ha d’interpel·lar sempre, perquè els drets s’exerceixen i es garanteixen de manera col·lectiva”.