Tot a punt per a la mostra de jardineria del Maridatge dels Sentits


plantacio jardi plujaEnguany, el Maridatge dels Sentits fixarà la mirada en la jardineria sostenible. Per això, el cap de setmana del 25 i 26 de maig el parc de can Godó serà escenari de tres “àgores temàtiques” que acolliran diverses xerrades.

També s’hi podran veure un parell d’exemples pràctics. Ahir dimecres, el paisatgista Yago Cavaller va supervisar els treballs d’adequació com a “jardí de pluja” del parterre que hi ha als peus del monument a la sardana i al llarg dels propers dies s’instal·laran uns plafons informatius que expliquen els criteris i les varietats de planta utilitzades en l’enjardinament de la plaça de les Ordidores i de les Teixidores.

A més, l’Ajuntament ha confiat a la dissenyadora Bettina Marten la creació d’un petit “jardí resilient” al parc de can Godó, que serà plantat quan millori la situació de sequera.

Jardins de pluja i canvi climàtic

Dissabte 25 de maig a les 18.30 h, l’Àgora 1 de can Godó acollirà una xerrada sobre Els jardins de pluja, a càrrec de l’esmentat Yago Cavaller.

El director de biodiversitat de Batlle i Roig Arquitectes explicarà com els jardins poden contribuir a gestionar l’aigua d’escorrentia mitjançant la infiltració en el subsol. Des d’aquesta perspectiva, els jardins de pluja formen part dels “sistemes urbans de drenatge sostenible” i participen del cicle de l’aigua perquè ajuden a recarregar els aqüífers i a garantir les reserves d’aigua.

Tot seguit, a les 19.15 h, Cavaller s’afegirà a una taula rodona sobre La sequera com a nou element a l’hora de projectar un jardí que comptarà també amb la participació del meteoròleg de TV3 Enric Agud i dels viveristes Albert Sala, dels vivers Sala i Graupera, i el teianenc Pere Salvat, de la cooperativa de productors de planta ornamental del Maresme (Corma).

Jardins resilients

Diumenge 26 a les 10.30 h, la ceramista Maria Grego parlarà a l’Àgora 2 de Les tècniques per retenir l’aigua i obtenir-ne la màxima eficiència. La ponent parlarà de “les tinalles”, un sistema de reg ancestral que consisteix a enterrar uns recipients de ceràmica que s’omplen d’aigua i després es tapen. L’aigua emmagatzemada s’allibera gradualment per capil·laritat, de manera que proporciona una humitat constant al sòl i a les arrels de les plantes, que gaudeixen d’una gran vitalitat.

En acabat, a les 11.30 h, Bettina Marten i l’especialista en arboricultura Susana Brosed conversaran sobre Els jardins resilients i donaran algunes pautes sobre les espècies vegetals i l’estructura del sòl per crear o transformar jardins i terrasses convencionals en “jardins secs”.

Jardins productius

Per acabar, diumenge a les 13.15 h, l’expert en agroecologia Santi Soto posarà el punt i final a les jornades a l’Àgora 3 amb una conferència sobre Els jardins productius. Es tracta d’un “model evolucionat dels jardins domèstics amb influències dels jardins d’herbes i horts mediterranis, del kitchen garden anglès i del potager d’ascendència francesa”. Els jardins productius són horts planificats i ordenats de manera que permeten la producció de fruita i vegetals a curt, mig i llarg termini, combinats amb el gaudi estètic propi dels jardins.

Col·laboradors

El Maridatge dels Sentits és una iniciativa de l’Ajuntament de Teià que compta amb el suport, per setè any consecutiu, de la Diputació de Barcelona.

La mostra de jardineria, el programa de conferències i l’ambientació dels espais ha estat possible gràcies a la col·laboració dels Vivers Sala Graupera –que ha aportat la planta del parterre i cedeix la planta i arbust per a la mostra–, i de la resta de patrocinadors: Bruc Jardí, Corma, Jardí Pond, Jardinostrum, Vivers BarriVivoPlant.

La iniciativa del Maridatge dels Sentits forma part de l'aposta del municipi a favor del projecte Viles Florides


Ajuntamentdeteia