Article d'en Josep M. Espinàs, publica a El Periodico el 26 d'octubre, arran de la seva visita a la biblioteca de Teià . Una reflexió sobre el paper cultural de les biblioteques i l'acte comunicatiu d'escriure.
He anat a la biblioteca de Teià, perquè em volien fer algunes preguntes els qui havien llegit un llibre meu, 'El meu ofici', que la mateixa biblioteca els havia proposat. Ja fa molt temps que no faig conferències, però he rebut algunes vegades aquesta proposta i sempre he sortit alegre i feliç. La biblioteca proposa un llibre, els qui vulguin el llegeixen, després ho comenten i finalment es demana a l'autor que vagi a la biblioteca a contestar les preguntes que li facin.
Trobo que és una iniciativa excel•lent. Diverses persones llegeixen el mateix text, comenten algun aspecte entre elles i després compareix l'autor per poder-li fer preguntes sobre algun aspecte i s'estableix un diàleg molt enriquidor. Com interpreta un punt del llibre el lector de la biblioteca i què ha de dir l'autor sobre aquest punt. Hi ha, doncs, una lectura individual, feta a casa, i una relectura que proposa l'escriptor -molt similar o no davant de tots els que han llegit el mateix llibre.
I l'acte públic es traurà, a més, un altre rendiment: l'autor del llibre podrà valorar la interpretació d'un aspecte del seu text des d'una perspectiva de la qual no era conscient. Molts dels lectors de Teià tenien coses a dir i em donaven l'oportunitat de reflexionar sobre els seus comentaris. I així es complia el que sempre m'ha semblat interessant: un llibre no està absolutament acabat fins que algú el llegeix i treu alguna conclusió.
Les biblioteques públiques són els únics escenaris en els quals em sento còmode -¿em permeten dir feliç? - si he de parlar dels meus llibres, perquè hi rebo l'estímul de pensar sobre alguns aspectes de l'escriptura dels quals no era conscient. Els oients aprenen, potser, alguna cosa, però sóc jo qui aprèn més amb les preguntes que em fan. I aprofito l'excel•lent presentació que la bibliotecària de Teià va fer aquella nit per reconèixer el que estan fent les biblioteques del país. Una xarxa de cultura viscuda.