Protecció Civil demana a la ciutadania prendre precaucions enfront l'onada de Calor que afecta Catalunya

1276784199_VentiladorLa DGPC ha activat el procediment especial del PROCICAT per ONADA de CALOR. El pla INFOCAT continua activat en fase d’alerta
 
La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat ha activatla fase d’alerta del procediment especial pla d’actuació del Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) per Onada de Calor, atès la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) per la previsió meteorològica marcada pel risc de calor, que afecta Catalunya des d’ahir i que s’allargarà, previsiblement, fins el proper dilluns.
L’activació del PROCICAT per ONADA de CALOR s’ha pres durant la reunió del Comitè de Seguiment de l’INFOCAT i pel risc de Calor que ha tingut lloc, aquest matí, a les instal·lacions del CECAT. La reunió del Comitè ha estat presidida pel Director General de Protecció Civil, Manel Pardo. També han assistit representants de Salut Pública, del SEM, del Servei Meteorològic de Catalunya, de la Creu Roja, Bombers de la Generalitat, Mossos d’Esquadra i personal tècnic de la Direcció General de Protecció Civil.
Pel que fa a la previsió meteorològica, el SMC,ha emèsun avís de situació meteorològica de risc per Onada de Calor per la superació del llindar de temperatura habitual per aquestes dates durant tres dies consecutius o més. Aquesta previsió es pel dia d’avui i per demà diumenge. Les comarques amb més probabilitat d’afectació són les Garrigues, Noguera, Pallars Jussà, Pla d’Urgell, Segarra, Segrià i Urgell. També poden veure’s afectades per l’Onada de calor les comarques de l’Alt Urgell, Alta Ribagorça, Anoia, Bages, Bergadà, Cerdanya, Conca de Barberà, Garrotxa, Gironès, Osona, Pallars Sobirà, Pla de l’Estany, Priorat, Ribera d’Ebre, Ripollès, Selva, Solsonès, Terra Alta, Vall d’Aran, Vallès Occidental i Oriental. Tot i la delimitació de l’afectació per l’Onada de Calor per comarques, la sensació de calor serà intensa arreu del País.
En l’àmbit sanitari, Salut Pública, un cop la DGPC ha activat el PROCICAT per Onada de Calor, ha activat el Pla d’actuació per prevenir els efectes de l’onada de calor sobre la Salut (POCS) iha contactat amb CatSalut i Sanitat Respon (902111444) per tenir accés al cens de població vulnerable i donar els consells necessaris per afrontar les elevades temperatures. D’altra banda, el SEM, ha reforçat el seu Centre Coordinador per donar resposta a un possible augment de la demanda de la població per temes relacionats amb la calor. A través del 012 i el 112 es podran rebre els consells sanitaris pertinents en casos d’afectació per calor, o simplement com a prevenció.
A la web del Departament de Salut podeu trobar les següents recomanacions per fer front a les possibles afectacions de la calor en el cos humà i consells per mitigar els efectes:
Es recomana, també, a totes aquelles persones que tinguin previst anar a banyar-se o fer activitats a la muntanya que siguin prudents i segueixin algunes recomanacions bàsiques, com ara assegurar-se de banyar-se en zones senyalitzades i evitar fer-ho en zones no preparades per al bany. En rius i en aigües interiors cal extremar les precaucions per les corrents i el comportament imprevisible de les aigües. En cas de fer activitats a l’aire lliure es recomana que s’eviti de fer-ho en hores de màxima calor i hidratar-se sovint.
En la reunió del Comitè de Seguiment del Risc, s’ha demanat, també, reforçar els missatges de prevenció enfront les elevades temperatures pel trànsit rodat en autopistes i viatges de llarg recorregut així com en els trajectes ferroviaris. Aquestes recomanacions es fan ja que es poden produir retencions i incidències en els combois de tren i les temperatures dintre dels vehicles o els trens pot arribar a ser un factor de risc a tenir en compte.
De la mateixa manera, la DGPC vol fer una crida a la ciutadania en general per què tothom que tingui familiars o veïns de edat avançada o que pertanyin a un grup de població vulnerable tingui cura d’aquestes persones. Recordem una vegada més, que en cas de trobar-se enfront d’una possible situació d’emergència truquin al 112.
Per últim, la DGPC ha enviat un avís a tots els Ajuntaments de Catalunya amb les següents recomanacions:
  1. Comunicar als ciutadans del municipi la necessitat que els seus familiars, amics, veïns que es trobin en situació de vulnerabilitat es protegeixin dels efectes del sol i de el calor, que es hidratin, estiguin o es desplacin si cal a llocs refrigerats.

  2. En el cas que sigui possible el bany en el municipi en zones no autoritzades i perilloses (canals, pantans, etc.) vetllin perquè s’informi al ciutadà dels perills. Si possible desaconsellar aquests banys.
  3. Si la situació de l’onada de calor produís efectes negatius a la salut de les persones, podria ser necessari habilitar llocs condicionats en el municipi o en d’altres propers. Que valorin la idoneïtat al municipi, les dificultats logístiques que puguin tenir per fer aquests trasllats a través de familiars o directament.

  4. Que valorin el risc associat a activitats amb múltiples concurrències, esportives, etc. a l’aire lliure, previstes per aquest cap de setmana. Si fos necessari, que valorin la possibilitat de realitzar-les en hores de menys calor o en últim extrem anul·lar-les.
Des del Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya (CECAT), de la Direcció General de Protecció Civil, es fa un seguiment continuat de la situació, especialment als àmbits de major vulnerabilitat i de la població en general.
Enfront d’aquesta situació meteorològica de risc per calor i per tal de mitigar els efectes sobre la població, la DGPC fa les següents recomanacions a la població:
A casa, controleu la temperatura
  • Tanqueu les persianes de les finestres on toca el sol i obriu les finestres durant la nit, per refrescar la casa.
  • Estigueu-vos a les habitacions més fresques i feu servir algun tipus de climatització per refrescar l’ambient (ventiladors, aire condicionat...). Si no teniu aire condicionat, mireu de passar com a mínim dues hores al dia en llocs climatitzats (centres comercials, cinemes...).
  • Preneu dutxes fresques amb freqüència.
Al carrer, eviteu el sol directe
  • Porteu una gorra o un barret i poseu-vos roba lleugera, de colors clars i que no sigui ajustada.
  • Eviteu sortir al migdia, procureu caminar per l’ombra i descanseu en llocs frescos del carrer o en espais tancats climatitzats.
  • Eviteu al màxim els trajectes amb cotxe durant les hores de més sol i no hi deixeu els infants amb les finestres tancades.
  • Mulleu-vos una mica la cara i, fins i tot, la roba.
  • Eviteu les activitats físiques intenses a les hores de més calor.
  • Beveu molta aigua i sucs de fruita, encara que no tingueu set.
  • No prengueu begudes alcohòliques i eviteu els menjars molt calents i molt calòrics.
Actualització de la fase d’alerta del pla INFOCAT
La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat manté activada la fase d’alerta el pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT,per la previsió meteorològica marcada pel risc de calor, una baixada considerable de les humitats i l’alt risc d’incendis. Respecte ahir, no s’han produït canvis significatius en les previsions meteorològiques i la única novetat és que s’amplia la suspensió de permisos per fer cremes, que ahir afectava 35 municipis i avui afecta més de 220 municipis.
El llistat de municipis afectats per la prohibició: Abella de la Conca, Conesa, la Vilella Alta, Rosselló, Àger, Corbera d'Ebre, la Vilella Baixa, Salàs de Pallars, Agramunt, Corbins, l'Albagés, Sanaüja, Aitona, Cornudella de Montsant, l'Albi, Sant Esteve de la Sarga, Albatàrrec, Cubells les Avellanes i Santa Linya, Sant Guim de Freixenet, Albesa, el Cogul, les Borges Blanques, Sant Guim de la Plana, Alcanó el Lloar, les Oluges, Sant Llorenç de Morunys, Alcarràs el Masroig, les Piles, Sant Martí de Riucorb, Alcoletge, el Molar, l'Espluga Calba, Sant Ramon, Alfarràs, el Pinell de Brai, l'Espluga de Francolí, Santa Coloma de Queralt, Alfés, el Soleràs, Llardecans, Sarral, Algerri, el Vilosell, Lleida, Sarroca de Lleida, Alguaire, els Alamús, Llimiana, Savallà del Comtat, Almacelles, els Guiamets, Llobera, Senan, Almatret, els Omellons, Llorac, Seròs, Almenar, els Omells de na Gaia, Maials, Solivella, Alòs de Balaguer, els Plans de Sió, Maldà, Solsona, Alpicat, els Torms, Marçà, Soses, Anglesola, Estaràs, Margalef, Sudanell, Arbeca, Falset, Massalcoreig, Sunyer, Arnes, Flix, Massoteres, Talarn, Artesa de Lleida, Foradada, Menàrguens, Talavera, Artesa de Segre, Forès, Miravet, Tàrrega, Ascó, Fulleda, Montblanc, Tarrés, Aspa, Gandesa, Montgai,Tarroja de Segarra, Balaguer, Garcia, Montoliu de Segarra, Térmens, Barberà de la Conca, Gavet de la Conca, Montoliu de Lleida, Tiurana, Bassella, Gimenells, el Pla de la Font, Montornès de Segarra, Tivissa, Batea, Ginestar, Móra d'Ebre, Torà,Belianes, Granyanella, Móra la Nova, Tornabous, Bellaguarda, Granyena de les Garrigues, Nalec, Torrebesses, Bellcaire d'Urgell, Granyena de Segarra, Navas, Torrefarrera, Bellmunt del Priorat, Gratallops, Oliola, Torrefeta i Florejacs, Bellmunt d'Urgell, Guimerà, Olius, Torrelameu, Bellpuig, Guissona, Os de Balaguer, Torres de Segre, Benavent de Segrià, Horta de Sant Joan, Ossó de Sió, Torre-serona, Benissanet, Isona i Conca Dellà, Passanant i Belltall, Torroja del Priorat, Biosca, Ivars de Noguera, Penelles, Tremp, Blancafort, Ivorra, Pinell de Solsonès, Ulldemolins, Bot, Juncosa, Pinós, Vallbona de les Monges, Bovera, Juneda, Pira, Vallclara, Cabacés la Baronia de Rialb, Poboleda, Vallfogona de Balaguer, Cabanabona, la Bisbal de Falset, Pontils, Vallfogona de Riucorb, Camarasa, la Fatarella, Ponts, Verdú, Capçanes, la Figuera, Porrera, Vilagrassa, Cardona, la Floresta, Pradell de la Teixeta, Vilalba dels Arcs, Caseres, la Fuliola, Prat de Comte, Vilanova de la Barca, Castell de Mur, la Granadella, Preixana, Vilanova de l'Aguda, Castellar de la Ribera, la Granja d'Escarp. Preixens. Vilanova de Meià, Castelldans, la Morera de Montsant, Puiggròs, Vilanova de Prades, Castelló de Farfanya, la Palma d'Ebre, Puigverd d'Agramunt, Vilanova de Segrià, Castellserà, la Pobla de Cérvoles, Puigverd de Lleida, Vilaverd, Cervera, la Pobla de Massaluca, Rasquera, Vimbodí i Poblet,Cervià de les Garrigues, la Portella, Riba-roja d'Ebre, Vinaixa, Ciutadilla, la Sentiu de Sió, Ribera d'Ondara, Vinebre, Clariana de Cardener, la Torre de Fontaubella, Riner, Conca de Dalt, la Torre de l'Espanyol i Rocafort de Queralt.
Podeu fer seguiment dels avisos de la Direcció Genera de Protecció Civil al twitter @emergenciescat

Ajuntamentdeteia