Pacte d’alcaldes i alcaldesses i el pla d’acció per l’energia sostenible de Teià

El Pacte dels Alcaldes (Covenant of Mayors) neix al març del 2007 com a acord del consell Europeu amb la finalitat d’assolir l’objectiu 20/20/20 (una reducció del 20% dels gasos d’efecte hivernacle, un increment del 20% de l’eficiència energètica i un augment del 20% de la utilització d’energies renovables a l’any 2020).

El Pacte dels Alcaldes és el principal moviment Europeu per a l’augment de l’eficiència energètica i l’ús de fonts d’energies renovables en els municipis. Aquest pacte s’articula al voltant del compromís voluntari per part de les autoritats locals i regionals a assolir i superar els objectius  de la reducció del 20% de les emissions de CO2 per l’any 2020.

Un cop el municipi o territori s’adhereix al Pacte dels Alcaldes, aquest ha d’elaborar en un termini d’un any el seu Pla d’Acció per l’Energia Sostenible (PAES) per a assolir els compromisos del Pacte. Un cop lliurat el PAES s’elabora un informe bianual de seguiment de les accions implementades i de l’estalvi d’emissions associades.

Àmbits

Àmbit municipi: recull tots els sectors que es desenvolupen en el municipi (primari, industrial, domèstic, serveis, transport, aigua, residus, producció local d’energia).

Àmbit PAES: és l’àmbit on l’ajuntament pren el compromís del Pacte dels Alcaldes. En aquest s’exclouen els sectors primari i industrial.

Àmbit ajuntament: recull les competències pròpies de l’ajuntament (flota de vehicles, equipaments i infraestructures, enllumenat i semàfors, bombament d’aigua, planejament, adquisició de bens i serveis, participació ciutadana..).

pacte1

QUANTES EMISSIONS DE CO2 EMET TEIÀ?

En l’any 2005 en l’àmbit del municipi de Teià es van emetre 34.608 tones de CO2, les quals es distribuïen de la següent manera:

pacte2

La quantitat mínima d’emissions que Teià es compromet a assolir, es refereix al 20% de les emissions en l’àmbit PAES en el 2005 (aquestes no inclouen els sectors ni primari ni industrial). En àmbit PAES Teià va emetre al 2005 28.165 tones de CO2, (4,83 tones de CO2 per càpita) les quals es distribuïen de la següent manera:

pacte3

EL COMPROMÍS DE TEIÀ

Teià es compromet a reduir com a mínim 5.633 tones de CO2 per l’any 2020, és a dir 0,96 tones de CO2 per càpita el que equival al consum de 6 bombetes incandescents de 60W funcionant 24h al dia durant un any. I per assolir aquest compromís implementarà diferents accions relacionades amb l’eficiència energètica i les energies renovables que contribuiran a aquest objectiu.


Ajuntamentdeteia