Instamaps, nova plataforma oberta a la ciutadania per crear i compartir mapes en línia

instamapsL’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) ha desenvolupat la plataformaInstamaps, que permet a qualsevol ciutadà crear la seva pròpia geoinformació i compartir-la en línia.

Instamaps és una eina de disseny de mapes senzilla, que permet a l’usuari escollir i personalitzar el seu estil, a més de posicionar els seus punts d’interès i dibuixar les línies o polígons necessaris, tot afegint la informació associada. Una vegada triat l’estil del mapa, l’usuari hi pot bolcar la seva pròpia informació o bé la procedent de bases de dades accessibles online, publicar-lo a Internet i compartir-lo a les seves xarxes socials, així com convidar a altres usuaris a fer-hi aportacions.

La plataforma també incorpora una galeria on es pot visualitzar, compartir i descarregar la feina feta pels propis usuaris. Entre els treballs de ciutadans que es poden consultar a hores d’ara hi ha mapes de rutes excursionistes, monuments d’interès del Barri Gòtic de Barcelona, situacions de benzineres o de colònies tèxtils, entre molts d’altres.

Des del servei Geolocal del Consorci AOC s’està treballant amb l’ICGC per evolucionar Geolocal cap a la seva convergència amb Instamaps, tot mantenint la identitat dels visors definits per als diferents municipis.

Geolocal és un servei a disposició dels ens locals que integra una sèrie d’eines (editors de mapes, d’objectes, d’atles, mapes temàtics,…) i aplicacions simples i molt intuïtives (visualitzador de mapes, catàleg de metadades, manteniment d’equipaments, manteniment de punts de risc,…) englobades dins la Plataforma de Recursos de Geoinformació (PRG) de Geolocal, que és l’entorn web de gestió del servei.

Aquests treballs d’adaptació a Instamaps, que s’iniciaran durant aquest 2015, significaran un canvi important en l’actual servei Geolocal, doncs es podrà passar a un nou disseny més modern, senzill i responsiu, mantenint les qualitats i el valor públic de la PRG, i obrint una nova dimensió: la participació ciutadana en la creació de geoinformació.

Ajuntamentdeteia