'Retrum' i 'El Quixot', protagonistes de la revetlla de Sant Jordi a la Biblioteca

Quixot ABJLa Biblioteca de can Llaurador us convida a participar aquest vespre, a partir de les 20h, en la Revetlla de Sant Jordi, una iniciativa impulsada per la xarxa de biblioteques públiques de Catalunya amb la voluntat de fomentar la festa del llibre.

En el cas de Teià s'ha programat un acte d'homenatge a El Quixot en motiu del IV Centenari de la mort del seu autor, Miguel de Cervantes. Es tracta d'un espectacle familiar per a adults i infants més grans de 7 anys en què el joglar Emiliano Valdeolivas i el poeta masnoví Guillem Vallejo combinaran música i literatura. Mitjançant aquest diàleg explicaran diversos passatges d'El Quixot i el seu simbolisme, amanint-ho tot amb una selecció de composicions anònimes procedents del Romancero Viejo i d'altres textos del poeta León Felipe referits al cavaller de la trista figura. El rapsoda Guillem Vallejo assenyala que "la temàtica dels textos seleccionats té a veure amb els valors humans que immortalitzats per l'autor castellà, i el recital tindrà un aire festiu i participatiu amb la col·laboració dels espectadors". La intervenció del públic serà cabdal per rescatar de les flames els llibres que el mossèn i el barber d'El Quixot volen llançar a la foguera. Per cada exemplar que se salvi, la Biblioteca aconseguirà un donatiu d'1€.

Al final de l'actuació, els assistents podran acolorir un parell de làmines amb què el dibuixant Antoni Batllori Jofré va il·lustrar l'any 1942 el llibre Estampas del Quijote per a l'editorial Salvatella i fer-se una fotografia vestits de cavaller davant d'un dels típics molins de la Manxa.

25 LiteraRutesLa ruta 'Retrum', a la Guia de Biblioteques
Una estona abans, a les 19:20h, la bibliotecària Ivana Ares presentarà la Guia de recursos de les Biblioteques Municipals del Maresme. Enguany duu per títol 25 LiteraRutes, en al·lusió al número d'itineraris proposats a l'entorn de diverses obres literàries. Un cop més, Teià aposta per la ruta Retrum, basada en les novel·les homònimes de Francesc Miralles. A més de l'edició en paper, la Guia de recursos també es podrà descarregar una App per a tauletes i mòbils que permetrà d'acompanyar les rutes de fragments de les obres amb la geolocalització de cada punt del recorregut. En el cas de Teià, tots els indrets que apareixen a la ruta Retrum disposen d'un codi QR amb un passatge del llibre.

La responsable de la Biblioteca municipal explica que "volem anar més enllà i presentar aquesta ruta al IV Premi Teresa Rovira i Comas a la Innovació a les biblioteques públiques" i que "un dels requisits per optar-hi és fer un vídeo del projecte". És per això que, "amb l'objectiu d'aconseguir el finançament necessari per pagar el muntatge d'aquest vídeo, avui demanarem donatius d'1€ per la venda de llibres de segona mà i a canvi de salvar un llibre de la foguera d'El Quixot".

Llibre gegant
La jornada d'avui a la Biblioteca començarà a les 16:30h amb la instal·lació d'una parada de llibres de segona mà. Els diners recaptats es dedicaran íntegrament a l'elaboració d'un vídeo per poder concórrer a la convocatòria del IV Premi a la Innovació a les biblioteques públiques. A partir de les 17:30h, els més menuts podran dibuixar i pintar la llegenda de Sant Jordi en un llibre gegant ideat per la secció d'Òmnium Cultural del Masnou, Alella i Teià.

Ajuntamentdeteia