7 anys de Biblioteca i 700 de Ramon Llull

Codex St Peter Perg 92 01vLa Biblioteca de can Llaurador està d’enhorabona: aquest mes de juny es compleixen set anys de la seva inauguració, i això es nota en la programació. Un dels plats forts tindrà lloc aquest vespre, a les 19h, amb la conferència Llull escriptor, a càrrec de la medievalista Lola Badia. D’aquesta manera, la Biblioteca se suma als actes de commemoració de l’Any Literari Ramon Llull en ocasió del setè centenari de la mort d’aquest català universal. Nascut a Mallorca, Llull (a la imatge, representat en el seu plegrinatge a Santiago de Compostel·la) és un dels autors i pensadors més destacats de l'Edat Mitjana; un veritable intel·lectual que va fer aportacions significatives en l’àmbit de la filosofia i la teologia, el dret, la medicina, l’astronomia, la retòrica o la lògica. Al mateix temps, va produir una sòlida obra literària que inclou títols tan emblemàtics com Blanquerna -que inclou el Llibre d’amic e amat—, el Llibre de les bèsties o el Llibre del gentil. De tot això i més ens en parlarà l’especialista Lola Badia, catedràtica de Filologia Catalana i directora del Centre de Documentació Ramon Llull de la Universitat de Barcelona. Badia arriba a Teià després de rebre, el passat dia 8, el Premi Nacional de Cultura 2016 i d'haver participat com a assessora en el rodatge del llargmetratge Jo, Ramon Llull, produït per Televisió de Catalunya.

Activitats per a tots els públics
Fins a finals de mes, la Biblioteca combinarà les activitats periòdiques amb d’altres de noves o puntuals. Com cada tercer dimecres de mes, demà a les 18h tindrà lloc una nova edició del Racó poètic: una trobada d’aficionats en què es recomanen i comenten lectures d’aquest gènere. I demà passat, a les 19h, el formador i coach Julio Pereira oferirà una xerrada titulada Coaching i autolideratge en què donarà pautes per afrontar la vida i els seus problemes amb serenor. Generalment es parla del lideratge respecte d’altres persones, però sovint no som conscients que podem ser líders de nosaltres mateixos.

DSCF4051mitjanaAquest mes, d’activitats infantils se n'han previst dues. Una de ja feta -l’activitat Teià explica contes va tenir un convidat ben singular: l’alcalde, Andreu Bosch, que va narrar diverses rondalles recopilades i escrites pel poeta Jacint Verdaguer- i una altra que encara s’ha de produir: el dia 21, la companyia la Closca presentarà un espectacle de titelles que explica la relació entre un cargol solitari, tímid i desconfiat, i un cuc entremaliat, juganer i molt divertit.

Duo d’escriptores
Els actes de celebració del setè aniversari de la Biblioteca han inclòs les visites de sengles escriptores: l’afganesa Nadia Ghulam, el dia 2, i la badalonina Sílvia Soler, el passat divendres. Totes dues van presentar nou llibre -Ghulam, La primera estrella del vespre, i Soler, Un any i mig- i totes dues van donar mostres de les seves aptituds per al col·loqui i la conversa amb el públic. La primera va relatar la lluita de les dones afganeses i del seu paper d’heroïnes anònimes, amb una fortalesa admirable en la seva intenció de trencar amb les convencions. Soler, al seu torn, va parlar d’un entorn més proper: tant per la proximitat i els vincles humans i professionals existents entre molts teianencs i Badalona, com pel fet que la seva obra havia estat recentment objecte d’estudi per part del Club de lectura de la Biblioteca.


Ajuntamentdeteia