El Departament de Salut adverteix del risc de calor

consellscalor01L'Institut Català de la Salut, a través de la Direcció d'Atenció Primària de la regió Metropolitana Nord, ha emès un comunicat destinat a prevenir els efectes de la calor amb consells adreçats a la població més fràgil: infants, gent gran i persones amb alguna afectació o patologia. Es tracta de recomanacions per a una bona hidratació, ventilar bé la llar i no sortir al carrer durant les hores de més calor.

El paper del CAP
Amb l’arribada de l’estiu pugen les temperatures i la calor pot afectar la salut. És per aquest motiu que des del Centre d’Atenció Primària (CAP) es procura que tots els pacients coneguin les mesures de prevenció. Els professionals d’infermeria i treball social informen les persones usuàries aprofitant les consultes al centre o a domicili, i reforcen aquesta actuació amb trucades telefòniques. La prevenció és molt important, però encara ho és més la detecció precoç dels símptomes de deshidratació per evitar-ne complicacions.

Els consells més importants
És important beure aigua i sucs, menjar verdures i fruita, i evitar els àpats gaire calents i les begudes alcohòliques. Cal beure sense esperar a tenir set, en especial les persones grans perquè amb els anys la percepció d’estar assedegat s’inhibeix. 

Als vespres cal refrescar la casa i de dia baixar les persianes i posar el ventilador o l’aire condicionat. Una dutxa d’aigua tèbia també pot ajudar a estar més fresc durant les hores de més calor.

Durant les hores de màxima exposició solar s'ha d’evitar sortir de casa. Cal cobrir-se el cap amb un barret, dur ulleres de sol, posar-se protecció solar, roba ampla i de cotó.

Si, tot i així, una persona sent debilitat, mareig, o malestar, és convenient apropar-se al centre de salut o bé trucar al 061 (CatSalut Respon).


Ajuntamentdeteia