L’Ajuntament dóna suport al referèndum d’independència

Ajuntament façanaEl ple municipal va aprovar ahir una declaració institucional instada pels grups municipals d’ERC-Compromís per Teià i Convergència Democràtica de suport a la realització d’un referèndum sobre el futur polític de Catalunya abans de la segona quinzena de setembre de 2017. A més dels seus impulsors, la moció va ser secundada per 4 dels 5 representants de Gent de Teià, de manera que va rebre l’aval de 12 dels 13 regidors de la corporació. La decisió va ser acollida amb aplaudiments a la sala per part del públic.

El text defensa la convocatòria d’un referèndum en els termes anunciats el 28 de setembre pel president de la Generalitat de Catalunya en seu parlamentària com “el mecanisme més clar i més acceptable internacionalment per mesurar la voluntat d’un poble” per "retornar a Catalunya el poder d'un estat sobirà". Aquest plantejament passa per la celebració d'un referèndum acordat amb l'Estat, bo i advertir que "és una oferta que no caduca, però que no paralitza" la creació d'estructures d'estat pròpies.

A més de donar suport al referèndum, la part resolutiva de la moció preveu “assumir l’encàrrec del Parlament d’impulsar debats constituents des de l’àmbit local”, “posar-se a disposició” de la Generalitat en tot allò relatiu a l’organització de la consulta i “facilitar els recursos i espais propis necessaris per al desenvolupament correcte del debat ciutadà”.

Llibertat de vot
Com ha fet sempre en altres debats sobre la qüestió nacional, Gent de Teià va donar llibertat de vot als seus regidors. Apel·lant a aquesta llibertat, el cap de files de Convergència, Francesc Ribas, va raonar el vot afirmatiu de la seva formació en nom d’un “debat net, plural i ben democràtic” on estiguin representades les veus del sí i del no amb garanties d’igualtat. Per la seva part, la portaveu republicana Montse Riera va revalidar el seu “compromís amb el procés d’independència, hi hagi o no resposta favorable per part de l’Estat”.

Abans de cloure la sessió, l’alcalde, Andreu Bosch, va manifestar que “és un orgull ser batlle d’un consistori que aprova gairebé per unanimitat aquesta declaració” i va assegurar “que 12 electes ratifiquin aquest posicionament ens legitima per seguir treballar al costat del Govern i denunciar l’assetjament jurídic a que se sotmeten els càrrecs públics que estan fent avançar aquest procés”.

Ajuntamentdeteia