L’Ajuntament engega el Pla de Participació Ciutadana

Participació01L’Ajuntament convoca avui a les 19:30h a can Llaurador una reunió amb els veïns i veïnes de la població per presentar el projecte d’elaboració d’un Pla de Participació Ciutadana. En paraules de la regidora Sílvia Marcos, la iniciativa neix de la premissa que “la participació és cosa de tots” i respon “tant a un compromís electoral com a la necessitat de definir entre tots quins mecanismes i canals de comunicació tenim i podrem tenir-ne, i quin tipus de relació volem amb l’administració local”.

Segons Marcos, “Teià compta amb un alt grau de participació a nivell associatiu, però cal eixamplar-la també als ciutadans que no estan organitzats per tenir una radiografia justa de la realitat i per intentar implicar el màxim de gent”.

A nivell institucional, fins ara l’Ajuntament ha articulat alguns processos de participació com el del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal, el de l’aparcament de la plaça de Sant Martí, el del nom de l’escola bressol o els dels horaris de l’aula d’estudi, però “cal anar molt més enllà, i fer-ho amb una estratègia, uns procediments i uns objectius consensuats des del minut zero”, diu Marcos.

Tret de sortida
La sessió d’avui s’ha plantejat com el tret de sortida a un seguit de tallers i jornades de debat i treball que tindran lloc al llarg dels pròxims mesos per “imaginar, proposar i dissenyar entre tots el nostre Pla de Participació”.

La dinamització d’aquestes trobades anirà a càrrec d’una consultora especialitzada en governança i democràcia participativa, que ha rebut l’encàrrec de l’Ajuntament per elaborar una diagnosi i un pla de treball fins a l’any 2021. “Volem definir què volem ser de grans i hi anirem a poc a poc i amb pas ferm”, diu la regidora. Les possibilitats són enormes: des de l’elaboració de pressupostos participatius fins a la realització de consultes, passant per les iniciatives ciutadanes i les votacions on line.

Comissió ciutadana
Prèviament a l’acte d’avui, el projecte ha estat presentat al personal tècnic de l’Ajuntament i als grups municipals, que l’han rebut amb bons ulls i n’han designat ja els seus representants permanents: Sílvia Marcos per ERC-Compromís amb Teià, Abel Ballesteros per GT i Francesc Ribas per Convergència.

El procés d’elaboració del Pla tindrà, doncs, dues comissions: una de tècnica i una altra de ciutadana, que seran les responsables de validar les diverses fases del procés.

El Pla de Joventut, en paral·lel
L’elaboració del Pla de Participació Ciutadana de Teià coincideix en el temps amb l’inici dels treballs de redacció del Pla Local de Joventut, que també és un document basat en la participació dels seus destinataris. Per això, les dues regidories -Joventut i Participació- han coincidit en la necessitat de “caminar plegades” i han acordat de realitzar sessions conjuntes amb la voluntat de “no sobrecarregar” els participants.

Ajuntamentdeteia