Una delegació de Teià visita el poble germà de Massarosa

Massarosa01Aquest matí, els tinents d’alcalde Francesc Ribas i Sílvia Marcos han fet costat a la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, a les portes del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. L’alcalde, Andreu Bosch, no els ha pogut acompanyar perquè encapçala la delegació teianenca que avui, ben d’hora, ha sortit amb destinació al poble germà de Massarosa, a la Toscana.

Juntament amb ell, s’han desplaçat a Itàlia la primera tinent d’alcalde, Montse Riera, la regidora de Serveis Socials, Gemma Rossell, i els campaners Josep Maria Balada i Julio Vilaplana.

El viatge havia estat acordat des de feia temps entre els dos municipis i coincideix amb les festes del nucli agregat de població de Bargecchia. En el darrer ple municipal es va aprovar la creació d’una comissió d’agermanament i l’última junta de portaveus va sancionar per unanimitat la composició de la delegació, que havia d’estar integrada per l’alcalde i un representant de cadascun dels tres grups de la corporació: ERC, GT i PDECAT. Finalment, però, la portaveu de GT, Teresa Casellas, no ha viatjat per motius personals.

Massarosa02Puccini i les campanes
A les 9h, els representants de Teià han aterrat a l’aeroport de Pisa i han emprès camí cap a la ciutat de Lucca, on han estat rebuts per l’alcalde amfitrió, Franco Mungai, i el regidor Fabio Zinzio. Aquest vespre, ja establerts a Massarosa, seran obsequiats amb un sopar per l’associació local de voluntaris.

Demà dissabte tindrà lloc una recepció institucional al saló de plens de l’Ajuntament, al matí, i una exhibició de diversos grups de campaners a Bargecchia, per la tarda. La jornada es clourà a les 21h amb un concert de Nadal a càrrec de la Coral Polifònica de Massarosa.

Amb prop de 1.500 habitants, el nucli de Bargecchia forma part del municipi de Massarosa. Del 8 al 18 de desembre, el llogaret celebra la festa de les campanes. No debades, Bargecchia és cèlebre per les campanes de la seva església, dedicada també a Sant Martí. Segons la tradició, el seu so va inspirar el mestre Giacomo Puccini, que hi feia llargues estades, fins al punt de reproduir-ne el so al final del primer acte de Tosca (1900), una de les seves òperes magnes. Si bé el temple es remunta a època romànica, el campanar data de l’any 1885; per la qual cosa les quatre campanes que alberga (il Campanone, la Mezzana, la Terza i la Piccola) amenaçaven de ser foses per a la indústria de guerra quan el 1942 l’Estat italià va decretar-ne la requisa de totes les que no revestissin interès històric o artístic. Però les gestions del rector d’aleshores, fent valdre el valor artístic donat per Puccini, n’aconseguiren l’indult.

Si voleu saber més coses sobre les campanes de Bargecchia, sentir com sonen i veure'n un vídeo, cliqueu aquest enllaç

Cap a casa
Diumenge, la delegació teianenca farà una excursió fins als antics safarejos, recentment restaurats per la Croce Verde, i volarà cap a casa després de dinar.


Ajuntamentdeteia