El ple aprova un pressupost de 7,3 milions d’euros per a 2017

ple pressupostEl ple de l’Ajuntament de Teià, reunit anit en sessió extraordinària, va donar llum verd al pressupost general per a 2017 amb el vot a favor de l’equip de govern format per ERC-Compromís amb Teià i PDECAT i el vot en contra del grup municipal de GT.

Es tracta, a grans trets, d’uns comptes equilibrats en la previsió d’ingressos i despeses de 7.290.000€, la qual cosa representa un augment del 8,9% respecte de 2016. Aquest diferencial de 594.000€ és degut, bàsicament, a la concessió d’una subvenció de la Diputació de Barcelona de 300.000€ per a la renovació del clavegueram del passeig de la Riera, i a l’atorgament per part de la mateixa administració d’un crèdit de 175.000€ a interès zero amb el mateix destí.

La principal inversió
La principal obra pública prevista per a l’any vinent és la substitució de la xarxa de clavegueram del passeig de la Riera i la seva pavimentació de bell nou. En aquests moments se n’està redactant el projecte executiu, cofinançant per l’Ajuntament i la Diputació a raó d’un 20% i un 80%, respectivament. L’estudi determinarà el cost de l’actuació, que podria superar els 600.000€. Per fer-hi front, el consistori ja té el compromís de la Diputació per rebre un total de 475.000€ a través d’un ajut directe i d’un crèdit sense interès; una quantitat que l’alcalde, Andreu Bosch, espera completar amb l’obtenció de “recursos addicionals” procedents de l'administració provincial.

Principals ingressos
El regidor d’Hisenda, Yago Albert, va ser l’encarregat d’explicar les línies mestres del pressupost. Albert va assegurar que es tracta d’uns comptes “realistes” fets “des de la prudència, el sentit comú i la responsabilitat” amb l’objectiu de “seguir redreçant l’economia municipal”. En aquest sentit, el responsable de la l’àrea econòmica va destacar “la disminució sostinguda del deute” a raó de 60.000€ anuals i “el bon nivell de palanquejament” de les finances públiques.

Pel que fa al capítol d’ingressos, Albert va explicar que l’Impost de Béns Immobles (IBI) reportarà 100.000€ més a les arques municipals en relació a 2016, fins a situar la recaptació global per aquest concepte en prop de 3 milions d’euros. En segon lloc hi ha el cobrament de les plusvàlues, que passa dels 350.000€ d’enguany a una previsió de 450.000€ per a 2017. Per últim, l’impost d’obres i construccions decau dels 300.000€ a 135.000€, un cop donades les llicències de de la segona fase de la Solera.

Més policia i neteja viària
El capítol de personal representa el 32% del pressupost. En aquest àmbit, el regidor d’Hisenda va expressar la voluntat del Govern d’afavorir la promoció interna d’una persona dins la Brigada Municipal i la creació d’una plaça de caporal dins l’actual plantilla de la Policia Local, a més d’incorporar tres nous professionals: un treballador a la Brigada, un agent a la Policia i un tècnic a mitja jornada a l’àrea de Promoció Econòmica.

Per contra, l’Ajuntament renunciarà a cobrir una plaça d’auxiliar administratiu a l’àrea de Secretaria i una altra a la Brigada. El regidor de Serveis Municipals, Jordi Casanovas, va explicar que aquest estalvi es destinarà a millorar la neteja en el centre urbà mitjançant la contractació d’un servei especialitzat a través d’una societat constituïda pel Consell Comarcal i l’empresa Ferrovial. “D’entrada, es tracta d’un compromís per un sol any, amb la idea de poder-lo valorar”, va apuntar.

Alliberant d’aquestes tasques una plantilla operativa de 12 treballadors, Casanovas confia a “direccionar” aquests recursos humans a “reforçar altres zones residencials fora del nucli” per atendre les demandes dels seus residents.

Dedicació de l’alcalde
A més de l’Alcaldia, Andreu Bosch assumeix també les carteres d’Urbanisme, Mobilitat i Promoció Econòmica. Segons va explicar, actualment compatibilitza al 50% la seva dedicació a l’Ajuntament amb l’activitat docent, la qual cosa “no és fàcil per la limitació i la concentració horària matinal” de les dues feines.

El pressupost de 2017 incorpora una partida en previsió d’un augment d’aquesta dedicació a partir del mes de setembre, “coincidint amb l’inici d’obres importants com la substitució del clavegueram i la construcció del nou magatzem municipal", i la necessitat d'atendre convenientment les seves responsabilitats. L’alcalde va explicar que “la decisió no està presa a dia d’avui” i que es tracta d’“una possibilitat” que, en tot cas, “serà sotmesa a la consideració del ple”.

La visió dels grups
Tant l’alcalde com els portaveus d’ERC-Compromís per Teià, Montse Riera, i del PDECAT, Francesc Ribas, van defensar el pressupost. Riera va remarcar “l’ampliació dels ajuts socials”, “el conveni amb el Pitch & Putt per fomentar activitat esportiva entre els joves” i “els plans d’ocupació per a persones aturades: seguirem apostant-hi perquè ens permeten d’arribar a llocs que no hi arribaríem”, va dir. Per la seva part, Ribas va posar l’accent en iniciatives com el taxi a demanda, “petites apostes adreçades a fer de Teia un poble agradable per viure-hi”.

El portaveu dels demòcrates va definir el pressupost com a “curós” i “ben treballat” i va assegurar que “si la situació econòmica és la que és, és gràcies a la gestió minuciosa i el sanejament intens que va practicar el govern encapçalat per Convergència”.

La portaveu de GT, Teresa Casellas, va reivindicar que va ser el seu grup, quan ostentava l’Alcaldia, qui va renegociar el crèdit de 2,7 milions d’euros, passant-lo de 4 anys a 10 anys, la qual cosa “permet que ara es puguin fer moltes coses”.

La regidora Bárbara Furment va qüestionar el càlcul d’ingressos procedent de l’impost d’obres fet pel Govern. “Se n’han pressupostat 135.000€ quan la mitjana se situa a l’entorn dels 60.000€”. Furment va justificar el vot contrari de GT als comptes per l’externalització parcial del servei de neteja “i perquè hi ha moltes coses en contra dels nostres principis i programa electoral”, com l'ampliació de 8.500€ a 12.000€ de la partida de Comunicació: "un poble de 6.300 habitants no necessita un periodista que fa una feina, la redacció de notícies, que abans feien els regidors". En el capítol de personal, GT va dir “sí al caporal, a l’agent i al reforç en l’àrea de promoció econòmica” i “no a la jornada completa de l’alcalde”. “És un tema polític, i políticament considerem que no és necessari”, va concloure.

Ajuntamentdeteia