El mal estat de la claveguera provoca un esvoranc a la Riera

esvorancAhir a quarts de cinc de la tarda, un operari del servei municipal d’abastament d’aigua va detectar un forat en el paviment del passeig de la Riera, a l’alçada de la Rectoria. La inspecció ocular feta pels serveis tècnics de l’Ajuntament va delimitar una àrea d’afectació de 3 metres de llarg per 1 metre d’ample i 1,50 metres de profunditat. Ràpidament, la Policia Local va senyalitzar la zona i va desviar el trànsit en sentit ascendent a través dels carrers de la Rampa i d’en Sarró.

L’avaluació d’urgència d’ahir ja apuntava a un col·lapse de la canonada de fibrociment de la xarxa de sanejament com a possible causa de l’esvoranc, extrem que s’ha confirmat avui després que a primera hora del matí s’han iniciat els treballs per a l’obertura d’una rasa.

En aquell moment s’ha verificat la saturació de la canonada, que pràcticament havia desaparegut en un tram de 5 metres de longitud. La ruptura i esmicolament del tub hauria provocat una fuita que, de mica en mica, ha excavat la capa de terra existent entre la claveguera i la calçada del passeig de la Riera.

Al llarg del matí, els operaris han retirat les restes malmeses i les han substituïdes per un nou tub de polietilè de 12 metres. A continuació hi han afegit novament terra i l’han compactada, en espera que es restableixi la capa d’aglomerat asfàltic o bé al llarg de la tarda o bé a primera de demà.

Principal obra pública
La substitució de la xarxa de clavegueram de la Riera Principal constitueix la principal obra pública del mandat 2015-2019. Les canonades actuals es remunten a l’any 1976 i es troben al límit de la seva vida útil, com ho demostra el fet que el nombre d’incidències i reparacions sigui cada cop més elevat.

L’any passat ja es va produir un esfondrament similar a l’actual. Per aquest motiu, l’Ajuntament va fer-hi passar una càmera subterrània per detectar els punts crítics de la xarxa i, paral·lelament, va encarregar la redacció d’un projecte executiu d’obres per a la renovació integral de la instal·lació.

L’alcalde, Andreu Bosch, assenyala que “l’Ajuntament rebrà en breu el projecte de mans de la Diputació de Barcelona”. Bosch assenyala que el cost dels treballs podria situar-se a l’entorn dels 775.000 euros i recorda que, en aquests moments, Teià compta amb una subvenció de la Diputació de 300.000€ i un crèdit de 175.000€ a interès zero per destinar-los a aquesta finalitat.

Ajuntamentdeteia