Teià ingressarà tot l’IBI de l’autopista

C 32 TeiàFins l’any passat, la concessionària Abertis gaudia d’una bonificació del 95% en l’Impost de Béns Immobles (IBI) en totes les vies de pagament que gestiona a Catalunya. Ho feia en virtut dels beneficis fixats en la Llei 8/1972 de construcció, conservació i explotació d’autopistes en qualitat de successora de l’empresa que el 1968 va construir la primera via de peatge de l’Estat entre Montgat i Mataró: Autopistas Concesionaria Española Sociedad Anónima (Acesa).

Si bé el 1998 es va ampliar el límit de la concessió fins a l’any 2021 com a conseqüència de la prolongació de la C-32 fins a Palafolls i de l’aplicació de la política de peatges tous per mitjà d’un Reial Decret, la norma va mantenir el 31 d’agost de 2016 com a data de venciment d’aquesta bonificació tributària.

L’Ajuntament de Teià n’era perfectament coneixedor i per aquest motiu el pressupost municipal aprovat el passat 21 de desembre ja va incorporar una partida sobre “béns immobles de característiques especials” amb una previsió d’ingressos de 33.900 euros.

De 1.300 a 27.000 euros
La C-32 travessa el municipi d’est a oest i n’ocupa una gran superfície, ja que al corredor de l'autopista cal afegir-hi dues àrees de servei. En aquest punt cal precisar que les àrees de descans resten legalment al marge de qualsevol bonificació, de manera que sempre han liquidat la quota íntegra de l’impost, que el 2016 va ser de 7.515 euros. En canvi, pel tronc central de la via, la concessionària tot just en va pagar 1.358. A partir d’ara, aquest import superarà els 27.000 euros, que sumat a la recaptació de les àrees de servei generaran uns ingressos lleugerament superiors als 33.900 euros consignats per l’Ajuntament.

De fet, des de 2007 el municipi ja repercutia als terrenys de l’autopista el tipus màxim permès de l’1,3 per als béns immobles de característiques especials, en comptes del 0,797 que aplica als habitatges i finques particulars de naturalesa urbana.

Ajuntamentdeteia