L’OMIC de Teià ofereix assessorament sobre les clàusules terra

Cartell A3 clàusula terraAvui, dia mundial de les persones consumidores, l'Oficina Municipal d’Informació als Consumidors (OMIC) de Teià recorda que ofereix serveis d’assessorament als afectats per la presència de clàusules terra en la seves hipoteques.

El passat dia 20 de gener, el Consell de Ministres va aprovar el reial decret-llei 1/2017 de mesures urgents en matèria de clàusules sòl indegudes en els contractes hipotecaris. La norma estableix un procediment extrajudicial per resoldre de manera ràpida i gratuïta les reclamacions dels consumidors afectats. La via extrajudicial no té cap cost per al client, té un termini de resolució màxim de tres mesos, i permet d’anar a judici en tot moment, fins i tot després de negociar amb el banc.

Segons el procediment, en primer lloc, el consumidor ha de formular una reclamació al seu banc. Un cop rebuda, l'entitat haurà de remetre al consumidor el càlcul de la quantitat a retornar, incloent els interessos o, alternativament, les raons per les quals considera que la reclamació no és procedent.

Després de rebre la comunicació, el consumidor haurà de manifestar si està d'acord amb el càlcul i, si ho està, l'entitat farà la devolució de l'efectiu. Tanmateix, el consumidor i l'entitat podran acordar mesures compensatòries diferents com, per exemple, la renovació de les condicions de la hipoteca. En aquest cas, l'acceptació per part del client serà manuscrita, després d'haver estat informat degudament del valor econòmic de la mesura alternativa.

Retroactivitat i publicitat
El reial decret permet que els clients reclamin clàusules sòl abusives encara que ja hagin acabat de pagar la hipoteca. També obliga les entitats de crèdit a garantir que aquest sistema és conegut per tots els consumidors afectats, si bé no es preveu que facin notificacions individualitzades.

Davant d’aquest escenari, l’OMIC de Teià recomana a les persones interessades que concertin cita prèvia al telèfon 93 555 12 34 o bé per correu electrònic a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Ajuntamentdeteia