Acords unànimes sobre gestió forestal i model energètic

ple febrer 2017El ple ordinari de l’Ajuntament de Teià celebrat el passat dia 16 va aprovar-ne l’adhesió a l’Associació de Propietaris Forestals del Maresme. Davant l’emergència provocada per la plaga de l’escarabat tomicus destruens, la regidora de Medi Ambient, Montse Riera, va explicar que “només hi ha una mesura efectiva per intentar salvar els boscos de pi, que és la gestió forestal”. En aquest sentit, Riera va dir que “s’ha de potenciar l’associacionisme per poder accedir a les subvencions de la Generalitat i la Diputació” i que l’Ajuntament també s’hi compromet “per ser conseqüent amb allò que demanem als propietaris”. La regidora va recordar que el 60% de les pinedes del Maresme estan amenaçades pel tomicus a causa de les condicions de sequera i l’increment de temperatures dels darrers anys.

La setmana anterior, l’Ajuntament va participar en una jornada sobre Els boscos del Maresme i el canvi climàtic organitzada pel Consell Comarcal i les associacions de propietaris forestals en què diversos especialistes van alertar de l’alteració de les condicions ambientals a escala local com a conseqüència de l’escalfament global del planeta, i del perill de patir un incendi forestal de gran magnitud si no s’afavoreix la transició del bosc mediterrani cap a altres estadis de maduresa.

Energies renovables
També per unanimitat, el ple va donar curs a una moció a favor de la sobirania energètica municipal, un nou model de producció d'energia neta i sostenible com la biomassa dels boscos de la Serralada Litoral. El text acusa el Govern de l’Estat de “connivència amb l’oligopoli de la indústria energètica” i de “manca de competència” i critica el model espanyol perquè “prima l’energia més cara i ineficient”. La regidora de Medi Ambient va dir que l’Estat “perjudica els consumidors domèstics i les petites empreses” i va defensar les energies netes i l’ecogeneració casolana enfront els “efectes nocius sobre la salut dels combustibles fòssils”. Riera va advocar per “un model 100% renovable en què la ciutadania no sigui només consumidora, sinó també proveïdora, en el marc de la nova República catalana”.

A nivell local, la moció obliga l’Ajuntament a implicar-se en la “transició energètica” i a aplicar bonificacions fiscals en l’IBI i els impostos d’obres i circulació, així com a sancionar les empreses subministradores que vulnerin el protocol de lluita contra la pobresa energètica.

Tot i votar a favor, el grup de GT va fer notar que l’Ajuntament ha incorporat recentment un nou vehicle dièsel a la seva flota. L’alcalde, Andreu Bosch, va explicar que es tracta d’un cotxe de rènting adquirit a través de la central de compres de l’Associació de Catalana de Municipis i va donar la seva paraula que “a partir d’ara procurarem tenir-ho en compte”.

Felicitacions
Abans de cloure la sessió, el ple va felicitar la Colla de Gegants i tots els col·laboradors que van fer possible la seva participació en la Marató de Barcelona, en una demostració que “el treball en comunitat dóna bons fruits”. L’alcalde va expressar també el seu rebuig a la sentència d’inhabilitació de l’expresident Artur Mas, la vicepresidenta Joana Ortega i la consellera Irene Rigau, que Bosch va qualificar d’“injustificable i injusta”.

En el torn de preguntes, les regidores de GT Núria Andinyac i Bárbara Furment van referir-se a la festa de Carnaval i a la poda de l’arbrat de la Riera, respectivament. Andinyac va suggerir que l’any vinent l’Ajuntament agafi les regnes del Carnestoltes i contracti una activitat infantil perquè la festa sigui més lluïda. Furment, al seu torn, va incidir en els problemes respiratoris provocats per l’al·lèrgia al pol·len. Tant el regidor de Cultura, Francesc Ribas, com el de Serveis Municipals, Jordi Casanovas, es van comprometre a satisfer els precs.

Ajuntamentdeteia