Els documents històrics de Teià ja es poden consultar en línia

Arxiu Teià 09 PrivilegisEl juliol de l’any passat, l’Ajuntament de Teià i el Departament de Cultura de la Generalitat van signar un conveni per a la cessió en règim de comodat de la documentació històrica de la població anterior a l’any 1940 a l’Arxiu Comarcal del Maresme, amb l’objectiu de classificar-la, netejar-la, desinfectar-la, restaurar-la, descriure-la i posar-la a disposició dels ciutadans a través del portal d’arxius en línia de l’administració catalana. L’acord inclou una clàusula de reversió, segons la qual l’Ajuntament pot sol·licitar el reintegrament dels fons cedits sempre que n’aboni la inversió realitzada i disposi d’un arxiu i un arxiver professional propis.

De tota la documentació transferida a l’Arxiu Comarcal del Maresme, en aquests moments ja hi ha un 20% que ha estat tractada i que ja es pot consultar directament per Internet clicant aquest enllaç. Es tracta dels 93 volums que componen els llibres d’actes del ple de l’Ajuntament entre els anys 1820 i 1960, així com les sessions de la Junta Municipal de 1897 a 1924 i de la Comissió Municipal Permanent de 1924 a 1931. Juntament amb aquesta documentació administrativa, també es poden trobar en línia la declaració de riquesa agrícola o amillarament de 1865, així com del Reial Privilegi de 1505 i les còpies en pergamí del mateix document, dels segles XVII i XVIII.

Document estrella
El privilegi reial signat per Ferran el Catòlic l’any 1505 és un document excepcional i de gran valor històric, ja que va permetre a Sant Martí de Teià redimir-se del domini feudal i incorporar-se al patrimoni reial, tot iniciant el procés de municipalització. El privilegi va atorgar diverses franqueses a la parròquia i va permetre la designació dels càrrecs institucionals que havien de regir la vida col·lectiva i el patrimoni comunal a partir de llavors. Aquest va ser el cas de Pere Noguera, el primer batlle, que en va ser un dels principals artífexs i per això encarna la figura del gegant de Teià.

Com a gest simbòlic, el passat 2 de novembre, l’alcalde de Teià, Andreu Bosch, i el regidor de Cultura i de Patrimoni, Francesc Ribas, van voler encetar el trasllat cap a l’Arxiu Comarcal del Maresme fent lliurament del document més antic del fons municipal al seu director, Alexis Serrano.

Neteja i tractament arxivístic
A més de la documentació generada per l’Ajuntament, Teià ha cedit a l’Arxiu Comarcal els fons procedents del Jutjat de Pau entre 1850 i 1950, de la Cambra Agrària Local de 1919 a 1993 i de la Falange (FET y de las JONS) entre 1939 i 1960, dels quals també se n’ha iniciat el tractament arxivístic.

En aquests moments, una restauradora, una arxivera i un segon arxiver a temps parcial segueixen amb les tasques de classificació i desinfecció. En general, els documents pateixen dos tipus de patologies: fongs causats per la humitat i diverses perforacions i galeries per l’acció dels rosegadors, com a conseqüència d’unes condicions ambientals i d’emmagatzematge inadequades. A hores d’ara, ja se n’ha netejat el 40% del total, i els queda aproximadament un any de feina. El cost dels treballs, al final del procés, s’estima en prop de 20.000 euros.

Arxiu Teià Fons MagemRestauració i conservació d’imatges
Per les seves característiques particulars, l’Ajuntament també ha transferit a l’Arxiu Comarcal la col·lecció d’imatges del fotògraf teianenc Joaquim Magem i Olivé (1921-2003), especialitzat en l’escena musical i operística. Actualment s’estan tractant tots els negatius fotogràfics, netejant-los i retirant-hi els elements adhesius per protegir el cel·luloide. Són prop de 20.000 negatius fotogràfics que, a mida que es van netejant, es col·loquen en materials de conservació de PH neutre i es desen en capses de conservació dins d’una càmera frigorífica a temperatura constant.

Juntament amb els negatius, el fons Magem es compon de nombrosos vinils de música, llibres, objectes personals, càmeres i material professional. Tots aquests objectes han quedat dipositats al nou arxiu municipal de l’Espai can Llaurador, de la mateixa manera que també restaran íntegrament a Teià les donacions dels fons Batllori i Barrera.

Consulta 'in situ'
El 2016, l’Ajuntament de Teià va contractar l’arxivera Alícia Xicota a temps parcial per dur a terme la descripció i tria dels documents a transferir, així com un primer tractament antifúngic. Xicota ha seguit l’adequació com a arxiu municipal d’una sala i un despatx a la planta baixa de l’Espai can Llaurador, i continua vinculada al projecte de restauració i divulgació en línia dels fons locals des de Mataró. L’arxivera ha estat, a més, la responsable d’indexar i acomodar a can Llaurador tota la documentació administrativa de l’Ajuntament que romandrà al poble.

Ara, la voluntat del regidor de Cultura i de Patrimoni, Francesc Ribas, és establir un servei de consulta a hores convingudes a can Llaurador a partir del mes de setembre. Per la seva part i a més de fer-ho per internet, qualsevol ciutadà que ho desitgi pot consultar in situ la documentació teianenca dipositada a l’Arxiu Comarcal a can Palauet de dilluns a divendres (durant l'estiu, de 8 a 15h, i la resta de l'any, de 9 a 14h i de 15.30 a 18h).

Ajuntamentdeteia