Una negligència, origen de l’incendi forestal de Teià

IFTeià05aAquest vespre s’ha donat per estabilitzat l’incendi forestal que ha cremat 17 hectàrees de bosc de pi pinyer a la capçalera del municipi. Segons la investigació dels Agents Rurals, la causa del foc ha estat una imprudència causada per una persona que manipulava una serra radial en un terreny forestal. Aquest vespre, el sospitós ha estat detingut pels Mossos d’Esquadra, acusat d’un delicte d’incendi.

Mobilització de mitjans
Els Bombers han rebut el primer avís de foc a la zona de ca n’Oriach a les 13:07h. Automàticament, han activat l’operatiu d’emergències. El Bombers han mobilitzat 8 mitjans aeris -2 avions bombarders i 6 helicòpters, amb pista d’aterratge a can Llaurador- i 28 de terrestres, als quals s’hi han afegit sis vehicles d’intervenció i suport de la Federació d’Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) del Maresme. També s’hi han desplaçat diverses ambulàncies del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) i de la Creu Roja. La Policia Local, en coordinació amb els Mossos d’Esquadra i les policies locals d’Alella i Premià, s’han fet càrrec del control dels camins i dels accessos al nucli urbà de la població.

Juntament amb el punt de comandament avançat dels Bombers, l’Ajuntament de Teià ha activat el Pla d’Actuació Municipal (PAM) en cas d’incendi forestal. Els dos operatius han estat reforçats per tècnics de la Unitat de Logística i Operativa Territorial de Protecció Civil i de l’Oficina de Prevenció d’Incendis de la Diputació, respectivament.

L’alcalde de Teià, Andreu Bosch, s’ha fet càrrec del gabinet de crisi, juntament amb la regidora de Medi Ambient, Montse Riera, i del regidor de Comunicació, Andreu Porta, que s’ha encarregat d’atendre als mitjans.

Al final de la jornada, l’alcalde ha agraït expressament l’actuació de totes les persones i institucions que han contribuït a controlar l’incendi, així com a tots els batlles dels ajuntaments del Maresme i el Vallès que li han manifestat la seva solidaritat.

Autoevacuació i confinament
Vista la virulència de les flames, en un primer moment una trentena de veïns de les urbanitzacions han abandonat els seus domicilis i han acudit a l’Ajuntament. Per tal de poder-los atendre, i en previsió de l’evolució del foc, els responsables municipals han habilitat el pavelló poliesportiu com a punt de trobada per als veïns afectats, amb el suport de la Creu Roja. Per a la resta de veïns, els Bombers han ordenat l’autoconfinament dins dels habitatges.

Pels volts de les 20h, el cap de l’operatiu de Bombers i els responsables municipals han aixecat les mesures d’excepció i han autoritzat l’accés a les urbanitzacions únicament als seus residents per no entorpir les tasques de control i extinció de l’incendi, ja que aquesta nit es quedaran sis equips de guàrdia remullant la zona per evitar qualsevol revifalla i demà al matí es tornarà a avaluar la situació.

IFTeià07Feina preventiva
L’abast i les conseqüències podien haver estat molt més greus si prèviament no s’hi haguessin fet treballs de gestió forestal. La regidora de Medi Ambient, Montse Riera, ha recordat que propietaris de les finques rústiques de la Gavatxa i del Cau de la Guineu van dur a terme un pla de gestió per a la tala i eliminació de tots els pins afectats per la plaga de l’escarabat tomicus, i que l’Ajuntament ha executat recentment diverses franges perimetrals de protecció a les urbanitzacions. Les dues actuacions han contribuït a mantenir net el sotabosc i a rebaixar la càrrega de combustibilitat del bosc.

Trending topic
L’evolució de l’incendi s’ha pogut seguir a les xarxes socials a través de l’etiqueta #IFTeià. L’espectacularitat de la columna de fum, visible a molts quilòmetres de distància, ha provocat un gran rebombori i de seguida s’han omplert d’imatges del foc des de diversos indrets (Badalona, Granollers, Dosrius...) i de missatges d’ànims per als bombers i els voluntaris de les ADF. Per tot plegat, l’Ajuntament vol agrair expressament l’interès i les paraules de suport que els internautes han dedicat al consistori i, sobretot, als serveis d’extinció i emergència. El regidor de Comunicació, Andreu Porta, espera que aquest ressò mediàtic serveixi per conscienciar tothom del perill que les conductes individuals de risc poden representar per al medi ambient i per a la integritat de béns i persones.

Ajuntamentdeteia