El ple crea el guardó al Teianenc de l’Any i reglamenta el Tei de Plata

Tei2016El ple ordinari de l’Ajuntament de Teià celebrat dijous passat va aprovar per unanimitat els reglaments per a concessió del Tei de Plata i d’un nou guardó al Teianenc de l’Any. Tot i tractar-se d’una distinció amb una llarga tradició, l’elecció del Tei de Plata no estava ordenada en cap reglament, la qual cosa havia suscitat desavinences entre els grups municipals del govern i l’oposició. Per tal de posar-se d’acord, els representants d’ERC-Compromís amb Teià, PDeCAT i GT van crear una comissió de treball, coordinada per la regidora de Participació Ciutadana, Sílvia Marcos, per consensuar els criteris i el procediment a seguir.

Tal com especifica el reglament, “el Tei de Plata és la màxima distinció que atorga l’Ajuntament i té per objectiu distingir aquelles persones o entitats que al llarg de la seva vida hagin destacat pels seus extraordinaris mèrits i hagin contribuït al desenvolupament cultural, educatiu, esportiu, participatiu, del medi ambient o social en benefici de la nostra vila”. “Es podrà atorgar a títol pòstum sempre que no hagin excedit més de 18 mesos des de la mort de la persones guardonada” i “podrà ser revocat si les persones o entitats que en són titulars fan actes o manifestacions contraris als motius que van justificar la seva concessió”. "Es com la nostra Creu de Sant Jordi", diu Marcos.

Per a la portaveu de GT, Maria Teresa Casellas, el resultat “no és el que volíem al principi, però s’ha tingut en compte gairebé tot el que demanàvem i s’ha fet molt més participatiu”, ja que, a més dels membres del consistori, també hi podrà proposar candidatures qualsevol ciutadà a través d’instància o correu electrònic a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.. La decisió final es prendrà pels membres de la corporació reunits en una comissió informativa plenària. N’hi haurà prou amb majoria simple, i es preveu el vot de qualitat de l’alcalde en cas d’empat.

Nou guardó per votació popular
A proposta del PDeCAT, la comissió de treball també aprovar un nou guardó i les bases que el regeixen amb l'objectiu de “reconèixer públicament un teianenc o teianenca que durant el darrer any hagi destacat per algun acte concret o un fet extraordinari en l’àmbit social, cultural, esportiu o científic i que serà escollit per votació popular”.

Des del moment en què l’Ajuntament obrirà la convocatòria, totes les persones majors de 16 anys empadronades a Teià podran proposar un candidat al títol, o bé presencialment o bé per correu electrònic. Si el candidat és menor d'edat, es requerirà l'autorització dels seus tutors. Una vegada tancat el termini de recollida de propostes es faran públiques les nominacions i es donarà pas a dues tandes de votacions: una primera volta per escollir els tres finalistes, i un segon torn per escollir el guanyador. En tots dos casos, les votacions es faran via online i presencialment, a raó d’un sol vot per cada elector major de 16 anys.

El recompte de vots anirà a càrrec d’una Comissió de Garanties formada per la regidora de Participació, un tècnic municipal, un representant de la ciutadania, i el Teianenc de l’Any de l’edició anterior. Atès que es tracta de la primera edició, enguany cobrirà aquesta plaça Rosa Villaplana com a guanyadora del Tei de Plata 2016.

Tots dos guardons són purament honorífics i no tenen cap dotació econòmica. Les persones guardonades rebran una placa acreditativa en una mateixa cerimònia pública que tindrà lloc el dia de Sant Martí, 11 de novembre, en el marc de la Festa Major.

Ajuntamentdeteia