Destinaran 40.000 euros a construir un accés per a vianants al celler romà de Vallmora des de l’autopista

Conveni02Aquest matí ha tingut lloc al Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora l’acte de signatura d’un conveni entre la Mancomunitat de Serveis d’Alella, El Masnou i Teià, d’una part, i lnvicat, de l’altra, per invertir 40.000 euros en la construcció d’un accés per a vianants des de l’àrea de descans de l’autopista C-32 perquè els usuaris d’aquesta via de pagament puguin visitar el jaciment romà adjacent.

Per a l’alcalde de Teià, Andreu Bosch, “el conveni marca un punt d’inflexió que ha de permetre incrementar l'afluència de visitants", ja que aquesta connexió suposarà un al·licient per als autocars turístics i els viatgers en general.

L’acord ha estat rubricat per l’alcalde del Masnou, Jaume Oliveras, en qualitat de president de la Mancomunitat, i pel director de la Xarxa Gencat d’Abertis Autopistas i apoderat d’Infraestructures Viàries de Catalunya (Invicat), Òscar Gasulla. A l’acte hi han assistit els alcaldes d’Alella i de Teià; el president del Consorci de Turisme Costa Barcelona Maresme i les regidores teianenques Montse Riera i Maria Teresa Casellas.

ConveniEl projecte d’obra
Les obres consistiran en la fabricació i instal·lació d’un mòdul metàl·lic de 2,5 metres d’ample i 5 de llargària que permetrà l’accés de visitants al celler romà procedents de l’àrea de descans de l’autopista. El recinte disposarà d’una porta mecànica en cada extrem i estarà equipat amb càmeres de videovigilància i un sistema d’obertura per control remot des del Centre Enoturístic, de forma que només s’hi podrà accedir quan aquest tingui activitat. “Per raons de seguretat, el mecanisme serà molt similar al d’una sucursal bancària, en què la segona porta no s’obre fins que no es tanca la primera”, explica l’autor del projecte, l’arquitecte Fernando Nieves.

Compromisos
En virtut del conveni, Invicat aportarà 40.000 euros per a la construcció del mòdul i n’autoritza la instal·lació per un període inicial de 4 anys, mentre que l’Ajuntament del Masnou es compromet a tramitar l’expedient davant la Generalitat i a licitar l’obra, ja que es troba situada dins el seu terme municipal. La Mancomunitat de Serveis, com a titular del Centre Enoturístic, es farà càrrec de la conservació, manteniment i vigilància de tots els elements funcionals a través de l’empresa Tanit didàctica i difusió cultural SL com a concessionària de l’equipament. També n’assumirà el control de l’accés des del mòdul, de manera que no penetrin terceres persones a l’àrea de descans.

A més de l’import del mòdul i l’addicció de dos trams de murs amb gabions de pedres, el projecte contempla un altre capítol de 13.800 euros per a la construcció d’un pas de vianants, l’estesa del cablejat per al control remot de l’accés i l’adequació de un itinerari a peu fins al Centre Enoturístic. Aquesta actuació, juntament amb els 5.500 euros de cost que ha tingut la redacció del projecte, serà inicialment assumida per l’Ajuntament de Teià a compte del pressupost del 2018 ja que es produeix dins els límits del seu terme municipal, si bé existeix la possibilitat, tal com ha anunciat el president del Consorci Costa de Barcelona Maresme, Joaquim Arnó, que aquests diners puguin arribar a través d’una petició de subvenció vehiculada per aquest organisme a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

Calendari de treball
Els treballs s’iniciaran en el període màxim d’un any, un cop estigui enllestits tots el tràmits, i no s’allargaran més de dos mesos. En primer lloc, l’Ajuntament del Masnou ha d’aprovar inicialment l’actuació específica en sòl no urbanitzable, i posteriorment la Comissió Territorial d’Urbanisme de Barcelona de la Generalitat haurà d’aprovar-ho definitivament. Tot seguit, l’Ajuntament del Masnou haurà d’aprovar el projecte d’obres i contractar-lo.

Història
Tal com ha ressenyat l’alcalde de Teià, l’acord subscrit “culmina un procés de converses amb la concessionària d’autopistes iniciat el 2003” amb la seva contribució econòmica a l’excavació del jaciment i és alhora un “reconeixement a la seva fidelitat a un projecte de dinamització cultural i turística que va més enllà del territori de la Mancomunitat, de la mà de la DO Alella”. Per a Jaume Oliveras, com a president de l’ens gestor de l’equipament, “l’accés des de l’autopista és necessari” i era “l’element que faltava des de la seva inauguració el maig de 2009" per augmentar el nombre de visitants.

Vallmora premsaNova subvenció
El Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora engloba un centre de producció de vi laietà d’època romana on es pot veure la restitució de les dues premses més grans de la península ibèrica, així com una vinya experimental i un centre d’interpretació equipat amb un espai museïtzat i una sala polivalent per acollir tastos, tallers i activitats diverses. Recentment, l’Ajuntament de Teià ha rebut un ajut de 14.896 euros de la Direcció General de Patrimoni per sufragar les actuacions de restauració i conservació del celler romà que s’hi han dut a terme al llarg dels darrers mesos.

Ajuntamentdeteia