Sí a la independència i seguiment massiu de la vaga

3oMalgrat la pluja, els atacs al sistema informàtic de votació i la tensió provocada per la violència policial en altres col·legis de la comarca, la majoria dels veïns i veïnes de Teià majors de 18 anys van participar en el referèndum d’autodeterminació de Catalunya celebrat el passat diumenge, 1 d’octubre.

Per tal de superar les traves posades per l’Estat per impedir el dret de vot, la Generalitat va habilitar des de primera hora el cens universal, la qual cosa va permetre als electors fer-lo efectiu en qualsevol col·legi electoral del país. A Teià la jornada es va desenvolupar amb gran civisme. En total hi van votar 3.040 persones: 2.837 a favor del sí (93,3%) i 144 (4,7%) partidàries del no. El nombre de vots nuls i blancs va ser de 22 i 37, respectivament.

Concentració de condemna
El balanç de persones ferides per l’actuació repressora de la Guàrdia Civil i la Policia espanyola contra la gent que protegia els col·legis electorals i feia cua per votar va ser 900 persones. L’endemà dilluns, les institucions públiques del país van convocar concentracions de condemna d’aquests fets a les 12 del migdia. A Teià s’hi van aplegar a l’entorn de 200 persones.

Vaga general
Per ahir, dia 3, alguns sindicats i partits polítics havien convocada una vaga general. Per la seva part, les entitats que conformen la Taula per la Democràcia van organitzar una Aturada de país davant les administracions i els centres de treball. A Teià, com al conjunt del país, el seguiment de les dues convocatòries va ser massiu. La major part de comerços i establiments de la població van romandre tancats, igual com tots els equipament municipals, docents i sanitaris.

A les sis de la tarda, un miler de persones de totes les edats van protagonitzar una manifestació que va recórrer els tres col·legis electorals de l’1 d’octubre -La Unió, ca la Cecília i l’Escola El Cim-, amb diverses actuacions de les corals del poble. La capçalera del seguici anava precedida per les urnes utilitzades en la votació, portades per les persones que la van fer possible. La marxa va finalitzar a les escales de l’Ajuntament amb la lectura del manifest de la Taula per la Democràcia, a càrrec de Cè Casabella, i d'una moció conjunta dels grups municipals que serà presentada a la propera sessió plenària. En tots dos textos s’exigeix la retirada immediata de les forces de seguretat de l’Estat a Catalunya.

Ajuntamentdeteia