El ple de Teià rebutja l’article 155 de la Constitució

ple novEl ple de l’Ajuntament de Teià, reunit a les 21.30h en sessió urgent i extraordinària, acaba de rebutjar aquest nit el desplegament de l’article 155 de la Constitució espanyola contra l’autonomia de Catalunya. Amb 11 vots a favor i cap en contra, els regidors d’ERC-Compromís amb Teià, GT i PDeCAT han aprovat una moció impulsada per l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l’Associació Catalana de Municipis (ACM) en defensa de l’autogovern i les institucions del país, 40 anys després del restabliment de la Generalitat de Catalunya.

El text critica la “incapacitat de diàleg” del Govern espanyol per resoldre un problema polític, així com la repressió policial i la retallada i violació de drets individuals i col·lectius. La moció acusa el PP, PSOE i C’s de voler “tornar a sotmetre Catalunya a una situació d’anul·lació política”, com en temps del franquisme, en considerar que “l’aplicació de l’article 155 liquida, de facto, l’autonomia catalana” i suposa “un fort atac als drets” dels catalans.

En la seva part resolutiva, l’acord expressa el suport de l’Ajuntament de Teià al Govern i el Parlament de Catalunya “per fer efectiu el mandat democràtic del referèndum de l’1 d’octubre”.

Gran expectació
La convocatòria del ple ha aplegat una cinquantena de persones. A l’inici de la sessió, l’alcalde, Andreu Bosch, ha excusat les absències de Yago Albert, per motius laborals i professionals, i de Bárbara Furment, per motius personals, i ha emplaçat tothom a assistir demà dijous, a les 21h, a un nou ple extraordinari en què es votaran sengles mocions de condemna contra l’actuació policial de l’1 d’octubre i per reclamar l’alliberament de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez.

En el torn de paraula, el portaveu del PDeCAT, Francesc Ribas, ha equiparat l’actitud del Govern espanyol la repressió franquista després de la Guerra Civil. “La repressió ferotge de la dictadura va atacar el rovell de l’ou de la convivència i la llibertat. Pensàvem que era una etapa que no tornaríem a viure en el context europeu. Per això no ens resignem ni a la matusseria del PP, ni a la il·legalització de partits pacífics i democràtics, ni al dirigisme i la manipulació informativa, ni als atacs a l’escola i al tractament de la llengua catalana com una cultura de tercera divisió”. Ribas ha afirmat que “nosaltres ja fa temps que hem desconnectat” i ha fet una crida a tenir “la moral ben alta” i a conservar “la il·lusió en el projecte col·lectiu”.

En nom d’ERC-Compromís per Teià, la regidora Montse Riera ha assegurat que “l’Estat s’ha llançat contra Catalunya en nom de la unitat d’Espanya” i ha advertit que “això no justifica la força bruta per sobre de la força de les urnes”. En al·lusió als partits que donen suport a l’aplicació del 144, Riera ha vaticinat que “no faran callar més de 2 milions de persones. Ja n’hi ha prou!”, ha dit. “Deixeu les institucions, l’escola, els Mossos i els mitjans catalans en pau”. “Farts del menysteniment”, la portaveu republicana ha assegurat que “la desobediència ens ha d’obrir la porta a un país nou” i s’ha compromès a no defallir: “Resistirem pacíficament i vencerem democràticament. Pels nostres fills i pels que ens han precedit”.

El ple s’ha clos amb una llarga ovació del públic, després que l’alcalde hagi destacat que “és una autèntica satisfacció que Teià prengui aquest acord per unanimitat”.

Ajuntamentdeteia