Setmana Cultural 2018: més de 30 activitats per a tots els gustos

Setmana Cultura 2018 GENERALS 01 WEBDel 6 d’abril al 8 de maig, Teià oferirà més de trenta propostes artístiques i divulgatives per atansar la cultura a tots els públics. Ja fa més de 35 anys que la població celebra, a l’entorn de Sant Jordi, una Setmana Cultural que no ha parat mai de créixer en extensió i varietat, gràcies a la col·laboració de nombroses entitats i particulars.

Com sempre, la diada del drac i la rosa, d’una banda, i el lliurament dels premis de la Mostra Literària, de l’altra, constitueixen l’element central de la Setmana Cultural, però el programa s’ha anat eixamplant amb propostes de tota mena. Per al regidor de Cultura, Francesc Ribas, es tracta de “petites perles que ens procuren una oferta diversa i atractiva” que convida al coneixement i la reflexió, i que fa bona la idea que “la cultura ha guanyat més batalles que les armes”.

Activitats familiars
Divendres 6 d’abril, a La Unió tindrà lloc l’espectacle Contes Betrana’s, a càrrec de la companyia de Titelles Naip, basat en contes de Prudenci i Aurora Bertrana. Diumenge 8, La Unió acollirà La família de l’aigua: un taller per experimentar amb aigua i pintura. Dimarts 10, els Dimonis presentaran a la Biblioteca can Llaurador el conte de la seva bèstia de foc: En Batraci i la bruixa Taliana. Diumenge 15 tindrà lloc a La Unió un concert pedagògic i interactiu per donar a conèixer Una història de blues entre els més menuts. Dimarts 17, un espectacle de titelles repassarà la biografia del lingüista Pompeu Fabra, caçador de paraules. De nou a la Biblioteca, el dia 24 la rondallaire Sílvia Serra repassarà l’imaginari medieval a través del recull de contes titulat Si us plau, una història de palau!

Sortides i itineraris
La Setmana Cultural comença el dia 6 d’abril amb una visita guiada a la Fundació Palau i Fabre de Caldes d’Estrac, on s’exhibeixen obres de Picasso i dels principal artistes catalans contemporanis. Complementàriament, el dia 18 tindrà lloc a l’Espai can Llaurador un taller de joc i poesia a càrrec d’Assumpta Mercader i Mireia Córdova per aproximar-se a l’obra de Palau i Fabre. Dissabte 14 es farà una ruta guiada a peu per Barcelona per conèixer set indrets relacionats amb la vida de Pompeu Fabra, en motiu del 150è aniversari del seu naixement. El següent dissabte, dia 21, és prevista una sortida a la muntanya per conèixer els ocells de Teià i els seus voltants, a càrrec de l’ornitòleg Jordi Ribas.

Maria Canals
Per segon any consecutiu, Teià participa en el Concurs Internacional de Música Maria Canals de Barcelona amb la programació de dues activitats: dissabte 7 d’abril se li retrà homenatge davant la seva tomba al cementiri de la població amb una interpretació de piano a càrrec de M. Rosa Ribas i Jordi Vivancos, i la lectura de poemes de Rossend Llates a càrrec de Jordi Jané, i el dia 27 a la plaça de la Cooperativa tindrà lloc una nova edició de la iniciativa Pianos al carrer. Durant tota la jornada hi haurà instal·lat un piano de cua a disposició de tothom qui el vulgui tocar i s’hi faran diverses actuacions musicals.

Tertúlies i tallers
Dimecres 11 d’abril, Anna Serra conduirà a La Unió la primera de les quatre sessions d’un taller d’scrapbooking: una tècnica de manualitats per confegir un àlbum artesanal i personalitzat amb fotografies, records i tota mena d’ornaments. L’endemà, dia 12, a l’Espai can Llaurador, Cristina Armengol farà una xerrada sobre La revolució del paper en què explicarà com va aparèixer i com va expandir-se aquest suport escrit. Divendres 13, les parelles lingüístiques de Teià oferiran un taller de cuina cubana dins el cicle Cuinem, parlem, mengem. I diumenge 15, el ninotaire Toni Batllori ensenyarà tothom qui tingui més de 7 anys a fer retrats –simplificant i ressaltar els trets facials més característics de cada cara-, a partir dels dibuixos de Prudenci Bertrana exposats a La Unió.

Llibres i lletres
Durant la Setmana Cultural, la Biblioteca acollirà multitud actes. Divendres 13, el Club de lectura abordarà l’obra de teatre d’Oscar Wilde La importància de ser Frank. Dijous 19, el col·lectiu Dones 21 i Òmnium Cultural commemoraran el centenari del naixement de Maria Aurèlia Capmany amb una lectura d’escrits seus i de Montserrat Roig. Dijous 26, Emilia Illamola parlarà de la seva darrera novel·la: Cabrils, São Paulo, Barcelona. I divendres 27, l’ornitòleg Jordi Ribas presentarà la Guia de Recursos de les Biblioteques del Maresme 2018, centrada en les singularitats naturals de la comarca.

Sant Jordi i Mostra Literària
Com cada any, el dia 20, la Biblioteca can Llaurador organitza la revetlla de Sant Jordi, amb el tradicional conte gegant per a infants a partir de 3 anys a càrrec d’Òmnium Cultural, un espectacle de màgia cura de Josep Miquel Ortega, i un altre per a adults basat en l’obra de Manuel de Pedrolo, a càrrec de Roger Cònsul.

Finalment, diumenge 22 arribarà el gran dia. A les 12h, tindrà lloc a La Unió el lliurament dels premis de la fase local de la Mostra Literària. L’acte, dirigit per Dolors Badia, comptarà amb la actuació d’Ivette Nadal i Caïm Riba. Durant la gala se celebrarà el sorteig del concurs de refranys organitzat per Òmnium Cultural i l’Oficina de Català.

Teatre a La Palma
Dissabte 21, La Palma acollirà una representació de comèdia i musical amb l’obra Per si no ens tornem a veure d’Alícia Serrat i música de Marc Sambola, interpretada per Anna Lagares i Edgar Martínez. L’endemà diumenge, el teatre serà escenari d’una nova edició del festival Primavera de les arts: un recull de poemes i cançons interpretats per artistes locals que enguany tindran com a fil conductor diversos textos i cançons de protesta, i que acabarà amb l’actuació del grup Partidaris.

Exposicions
Fins al 29 d’abril, a Ca l’Antiga es pot visitar la mostra fotogràfica Al·lunicina, de Manuel Serra. Del 17 d’abril al 8 de maig, la Biblioteca aproparà la mirada d’alguns escriptors a set aus, a través d’Ocellam. Del 6 al 22 d’abril, La Unió exposarà els 36 retrats de literats de principis del segle XX que Prudenci Bertrana va dibuixar a carbó, llapis o tinta i que formen part de la mostra Aplech. Models en vers i prosa, cedida pel Museu de Girona. Per últim, del 23 al 27 d’abril, l’Institut Turó d’en Baldiri acollirà l’exposició Palau i Farbre. L’home és un animal que es busca, una aproximació amb ulls joves a un poeta romàntic i un escriptor rebel que trenca amb la família i la societat per fer realitat els seus ideals.

Ajuntamentdeteia