Jaume Romagosa inaugura la contribució dels artistes plàstics al Maridatge dels Sentits

primaveraJa som a l’avantsala del II Maridatge dels Sentits, la fira del perfum, les flors i la gastronomia que inundarà d’activitats per a tots els gustos els carrers de Teià del 18 al 27 de maig.

Per anar fent boca, avui a les 19h s’inaugura a La Unió l’exposició oficial del festival. Com l’any passat, és obra del dissenyador Jaume Romagosa i gira a l’entorn del Renaixement a Florència: de la farmàcia al perfum.

Com ell mateix relata, “la irrupció a Europa de la pesta bubònica a mitjan segle XIV va provocar que la gent no és rentés davant la creença infundada que l’aigua corrent era transmissora de malalties”. Aleshores, a les apotecaries dels convents s’utilitzaven les plantes oloroses que cultivaven als claustres i camps del voltant per elaborar remeis i guariments.

En aquell context, la ciutat-estat de Florència va esdevenir el bressol del Renaixement: un moviment artístic i cultural que deixava enrere els cànons medievals. Per reconstruir aquesta revolució intel·lectual cap a la modernitat, l’artista teianenc ha pres com a fil conductor l’ambiciosa Caterina de Mèdici, la dona més poderosa del segle XVI. Romagosa també ha comptat amb la col·laboració de la Farmacia di Santa Maria Novella de Florència, un establiment fundat pels frares dominics fa més de 800 anys. Des de la seva botiga a Barcelona l’han orientat i li han cedit productes per a l’exposició; de la mateixa manera que també ho ha fet el Museu Cusí de Farmàcia del Masnou.

“Les obres pictòriques més emblemàtiques d’aquesta època són El naixement de Venus i La primavera, de Sandro Botticelli”, explica Romagosa. En aquest darrer quadre, el pintor toscà reprodueix amb fidelitat les flors i plantes, però també hi ha quelcom amagat que Romagosa desvetllarà durant les visites guiades dels dies 13 i 20 de maig a les 12h, i del dia 25 a les 19.30h.

Seda i perfums a Ca l’Antiga
Com ja és habitual, Ca l’Antiga també celebra la seva Festa de la primavera coincidint amb el Maridatge dels Sentits. En aquesta ocasió, a més, acollirà l’acte de presentació del Concurs Internacional de Perfumeria Mouillette d’Argent, per la qual cosa s’hi ha programat del 18 al 27 de maig una exposició titulada Elogi de la voluptuositat que combinarà les pintures sobre seda d’Alejandra Rubies amb les essències d’Irene Gisbert, d’Ainea Perfums.

Pepa Poch MaridatgePresents de Pepa Poch
Com a mostra d’agraïment, els organitzadors del Maridatge dels Sentits obsequien els principals col·laboradors de cada edició amb un present institucional. L’any passat, el regal va ser una sèrie d’olis amb motius florals pintada per Josefina Ripoll. Enguany, és la seva filla qui n’ha pres el relleu. La creadora Pepa Poch, mundialment coneguda per l’ús que en fa del color, ha dissenyat dotze sobres numerats i signats, amb cal·ligrafia artística i una flor daurada. El passat 19 d’abril, l’artista va ser rebuda per l’alcalde Andreu Bosch i va fer donació al fons d’art municipal de l’estudi original i de la prova d'autor de la flor.

L'aportació dels artistes plàstics de Teià al Maridatge dels Sentits es completa amb l’aquarel·la que ha fet Joan Maria de Castellar (Tei de Plata 2014) amb el plànol del nucli antic de la població que il·lustra el programa de la fira.

Ajuntamentdeteia