Al Zahir, d’Alberto Fernández, guanya el Concurs Internacional de Perfumeria Mouillette d’Argent

Rossend MateuEn una gala celebrada dissabte al vespre al pati de l’espai d’art de Ca l’Antiga de Teià, el jurat del primer Concurs Internacional de Perfumeria Moulliette d’Argent, convocat en el marc del II Maridatge dels Sentits, va donar a conèixer les dues fragàncies guanyadores del certamen. El premi oficial del jurat se’l va endur Alberto Fernández, un jove londinenc establert a Barcelona de de fa sis anys, mentre que el premi del públic va ser per a la perfumista de París Ane Ayo.

L’encarregat de revelar el nom dels guardonats va ser el mestre perfumista Rossend Mateu, erigit en portaveu dels seus companys de tribunal: l’escriptor, poeta i promotor cultural Àlex Susanna; el sommelier César Cánovas; la directora de la revista Beautyprof, Charo Moreno; la fundadora de MBparfums, Marina Barcenillas; el perfumista, actor i creador Ernesto Collado, i la perfumista d’Ainea Perfums Irene Gisbert.

La decisió no va ser fàcil, atès l’altíssim nivell dels catorze participants. “Es tracta d’expressions personals amb notes molt especials i diferents, ni millors ni pitjors”, diu Gisbert, que explica com es va adoptar el veredicte “després de dues hores de deliberació i fins arribar a un denominador comú, amb l’aval de la metodologia i el prestigi de Rossend Mateu”.

Alberto Fernandez‘Al Zahir’ i ‘Bal d’oranger’, els escollits
Davant d’una setantena de persones, el president del jurat va definir el perfum guanyador, que duu el nom d’Al Zahir, com “una fragància difusiva, amb personalitat i notes florals, de vainilla i d’ambre”, i apta “tant per a home com per a dona”. El seu autor és un perfumista independent que conrea les seves pròpies plantes i flors. “Fa dos anys que faig perfums a la meva habitació”, va confessar Fernández, per a qui Al Zahir evoca “un viatge pel sud d’Espanya i el nord d’Àfrica, amb olors de resina, mirra i flor de taronger”.

Les prop de 200 persones que van prendre part en la votació popular es van decantar majoritàriament pel perfum Bal d’oranger de la francesa Ane Ayo, seguit de Secret Blossom, de Bettina Perisson, i de Veille sous les orangers, de Julie Pluchet. En aquest cas, es tracta d’una “fragància fresca, persistent, amb una nota cítrica, ensucrada, gustativa, especiada i transparent, fàcil d’entendre i molt apropiada per al nostre mercat”, segons la descripció de Rossend Mateu.

Tot i que ha estat fruit de la casualitat, la procedència dels guardonats pot ser un estímul perquè el concurs prengui encara més notorietat a nivell internacional en la propera edició. Mentrestant, els seus organitzadors es plantegen ara la conveniència d’anar explicant al llarg de l’any la història que ha inspirat cadascun dels 14 perfums i dels seus creadors amb la intenció de donar-los a conèixer professionalment, alhora que no descarten la possibilitat d’editar algunes mostres del perfum guanyador.

Beauty ClusterSuport del Beauty Cluster
Tant l’Ajuntament de Teià com Ainea Perfums consideren “fonamental” en aquest projecte la col·laboració del Beauty Cluster Barcelona, i així li ho van expressar durant la cerimònia al seu mànager general, Ivan Borrego. Aquesta organització, que aplega prop de 150 empreses catalanes del món de la bellesa i la salut, s’ha fet càrrec dels premis i obsequis del Concurs Mouillette d’Argent, a més de garantir la visibilitat de la fira del Maridatge dels Sentits a través dels seus contactes i llistes de distribució. Per a Irene Gisbert, si es vol consolidar i amplificar l’esdeveniment, “és bàsic tenir al darrere el suport i la difusió internacional del sector, gràcies a les seves relacions amb altres clústers professionals a França, Itàlia, Singapur o el Japó”.

Ajuntamentdeteia